Sladké recepty

PRO KAŽDOU CHVÍLI

Není třeba bát se sacharidů, pokud si je dopřejete v přijatelné formě, množství a zvolíte k nim i tuky či bílkoviny, kdy snížíte tak výslednou glykemickou hodnotu celého pokrmu a omezíte co nejvíce jednoduché sacharidy, tedy cukry v celém svém běžném dni. 

Miluji sladké a dopřávám si ho denně, při takovém jídelníčku lze hubnout i zdravou váhu udržet, jen je třeba vnímat jídlo citem, rozumem a poslouchat vlastní tělo, které je již na zdravé cestě. Poslouchat tělo rozbouřené chemií, sladkostmi chemického průmyslu a nevhodným stravováním je jak přikládat pod kotel, když chceme, aby přestalo hořet.


MAKOVÝ DORT S MANGOVO CITRONOVÝM KRÉMEM

Tak to je prostě pecka - myslím si, že až ochutnáte, tak se vám budou sbíhat všechny chuťové pohárky - POZOR - nutno vychutnávat :-)

No nemůžu vás připravit o recept na tuhle dobrotu, co jsem stvořila, tak jdeme na to.

Tento je bez lepku, bez mléčných výrobků, můžete však využít mouku špaldovou a tvaroh nebo mascarpone místo  kokosového jogurtu.

Korpus:

8 vajec - oddělíme žloutky od bílků, všechny bílky vyšleháme se špetkou soli do pevné pěny a odebereme ze žloutků 2 žloutky, které vyšleháme do světlé pěny s 10 g vanilkového cukru.

K vyšlehaným žloutkům přidáme 100 g mletého máku a 100 ml vlažné vody, 200 g bezlepkové mouky, kterou jsme promíchali s 3 g jedlé sody.

Pečeme v kulaté dortové formě o průměru 26 cm na 170°C dle typu vaší trouby cca 40 minut. Kontrolu upečení proveďte špejlí, když se těsto nelepí, je hotovo.

Nechte na mřížce vychladnout.

Krém:

buď si připravte 400 g vegan coconut jogurt Maracuja a mango a smíchejte s 10 g želatiny, kterou jste rozehřáli v maličkém kastrůlku s troškou vody a zahřáli do bodu varu. Nebo lze 100 g manga nebo maracuji - dle vaší chuti  rozmixovat na pyré a smíchat s 50 g veganského jogurtu a želatinou. Obě varianty jsou možné. K hotovému krému přidáme ještě krém ze žloutků - Lemon curd /pokud se s ním nechcete dělat - což je škoda protože zvýrazní chuť/ můžete využít jen citronovou šťávu a citronovou kůru na dochucení krému. V případě, že uděláte s lemon curd tak zde je na něj návod:

Lemon curd: 6 žloutků a 2 pl třtin. cukru, 40 ml citronové šťávy a 1 g sušeného citronu v Bio kvalitě - mícháme do zhoustnutí ve vodní lázni na sporáku a přidáme 1 pl ghí. Lemon curd můžete i pár dní uchovávat v lednici již připravené, třeba týden, jak kdo chce, někdo i déle ale u nás většinou stejně nevydrží déle jak pár dní :-) Na něco ho hned zužitkuju při pečení nebo můžete využívat do ranních kaší a jogurtu apod. No a krém pokud je řidší nechte tak půl hodiny v lednici, pokud to nepomůže tak ještě přidat želatinu - to musíte vyzkoušet, mělo by to být ok, ale záleží u toho ovoce jak moc bude šťavnaté. S jogurtem by to mělo být tak, že uvedené množství želatiny stačí. Lemon curd si můžete i koupit. 

Korpus rozkrojte a zdobte polovinou krému, druhou polovinou ozdobte vršek dortu a dále zdobíme mákem, sušenými lístky růže a bílým toppingem https://aktin.cz/bodylab-topping-zero-syrup/bila-cokolada-290-ml-15954



VÁNOČNÍ PERNÍČKY - pečené

Probuďme to dítě v nás. 

Buďme spolu s dětmi sdílejme svůj čas - co je víc, než rodina a láska, pohoda zdraví a klid, je důležité?

I na vánoce to jde zdravěji. Každý má asi v rodině nějaký ten oblíbený recept na perníčky. Perníčky jsou klasika a někdo je třeba ani nedělá a nemá je rád. Přiznám se, že moc takových lidí neznám.

Nabízím vám tyhle vynikající perníčky ihned měkké a recept výjimečně není můj ale přinesla ho dcera ze školy z kroužku vaření. 

Dle něho jsem s dětmi upekla tři várky těsta a dneska je čeká zdobení. Bude to v jejich režii. To budou dílka výtvarná Jen tedy podotýkám, že recept jsem si upravila původní recept vložím a svůj také. Původní byl z bílé mouky pšeničné a normálního cukru. Takhle už nepeču z bílé mouky, takže jsem upravila podle sebe a jsou také křehké a vynikající. Jo a ta pohanková tam není podle mě vůbec cítit a ani děti noc neříkají a chutná jim to Původní recept: 300g pšeničné mouky hladké 125 g cukru moučka, 75 g másla, 1.5 vejce čtvrt lžičky perníkového koření, 1.5 lžíce medu půl lžičky jedlé sody.

Těsto nechat odležet do druhého dne a poté vykrajujeme z rozváleného těsta různé tvary. Pečeme na 160 stupňů Celsia asi 10 minut dle typu trouby. Perníčky zdobíme dle zvyku. Můj recept: 180 g špaldové celozrnné mouky, 150 g pohankové mouky, 1 lžička psylia, 90 moučkového třtinového cukru, 80 g másla, 2 vejce, lžička koření do perníku, lžička jedlé sody, 2 lžičky datlového sirupu. Těsto nechat odležet do druhého dne a poté vykrajujeme z rozváleného těsta různé tvary. Pečeme na 160 stupňů Celsia asi 10 minut dle typu trouby.

Perníčky zdobíme dle zvyku a doporučení potřít domácí švestkovou nutelou . Recept na ní najdete v albu a na blogu. A já jsem natřela švestkovými povidly bez cukru s datlemi. Posypala jsem moučkovým cukrem třtinovým. 

VÁNOČNÍ NEPEČENÉ CUKROVÍ

Nestíháte napéct cukroví na Vánoce, na oslavy nebo připravit pohoštění pro návštěvu, která se ohlásila na poslední chvíli v průběhu roku? 

Tady máte tip na nepečené rychlé cukroví, jehož majoritní složkou jsou ořechy, semínka a nedoslazované sušené ovoce.

Mandlové kuličky s malinami
Mandlové kuličky s malinami

Recept: 

200 g mandlové mouky - mleté loupané mandle, 50 g třtinového moučkového cukru, voda dle potřeby - opravdu maličko a postupně zapracovávat cca do 50 ml, 40 g kokosové sušené smetany, 20 g mletých lyofilizovaných malin do těsta, lžíce citronové šťávy.

Pokud by se stalo, že je těsto řídké, přidávat ještě mandlovou mouku nebo kokosovou sušenou smetanu. Pokud by jste chtěli kuličky sladší, přidejte 30 g tř. cukru. 

Z těsta tvořte kuličky a obalte v mletých lyofilizovaných malinách.
Uchovávat v chladu.

Lněné kuličky s ořechy
Lněné kuličky s ořechy

Recept: 

100 g mletých lněných semínek, koupíte třeba zde https://www.rajorisku.cz/sucheplody/eshop/3-1-SEMENA/71-2-Lnena/5/619-Lnene-seminko-hnede-len-0-5kg

šťáva z půlky citronu
150 g mletých loupaných mandlí
100 g mletých pistácií, kupuji zde https://www.grizly.cz/grizly-pistacie-loupane-1000-g
30 g medu, 1 čl kardamomu, 1 pl perníkového koření
100 g datlové pasty rozmixované se 100 ml vody.

Dle potřeby je možné přidat vodu, pokud chcete sladší, platí to samé, jako u předchozích receptů, přidat můžete libovolně a konzistenci upravovat operativně, ladit chuť můžete také sami, dle svých preferencí.
Obalit v mletých pistáciích.
Uchovávat v chladu.

Kokosovo meruňkové kuličky s kurkumou
Kokosovo meruňkové kuličky s kurkumou

Recept:

200 g jemně mletého kvalitního kokosu
100 g meruňkové pasty - rozmixované sušené meruňky s trochou vody /nedoslazované/
1 čl kurkumy
dvě kapky citronového oleje od Justu - můžete vynechat nebo přidat 2 pl citronové šťávy
Pokud chcete sladší přidejte tř. moučkový cukr cca 30 g nebo stévii či jiné pokud možno sypké sladidlo dle preferencí.

Základní těsto se může chovat různě, je možné, že bude potřeba přidat trochu kokosu nebo naopak zředit a přidat ještě trochu vodu nebo přidat meruňkovou pastu - to jen rada pro případ, že se Vám zdá těsto řídké nebo příliš husté.

Tvořte kuličky a obalte je v kokosu s míchaném s kurkumou. Uchovávat v chladu.

Ořechovo semínkové kuličky s matcha tee
Ořechovo semínkové kuličky s matcha tee

Recept:
200 g vlašských ořechů, 50 g mletých kešu ořechů
50 g mletých slunečnicových semínek
20 g matcha tee
100 g meruňkové pasty nebo pasty z jiného sušeného nedoslazovaného ovoce, třeba lze využít i datlovou pastu, nebo fíkovou, švestkovou
50 ml vody nebo dle potřeby více
3 pl pomerančové šťávy
pokud chcete sladší, tak přidejte stévii, nebo tř. cukr či více ovocné pasty a přidejte na hustotu ořechy

Tvořte kuličky a obalujte v matcha kokokosu. Kokos koupíte třeba tady -https://www.vitalcountry.cz/kokos-strouhany/.

Smíchejte kokos s jedním sáčkem čaje matcha tee - koupit můžete třeba zde -https://www.matchatea.cz/. Ten používám i já.
Uchovávejte v chladu.

                                                               BÁBOVKY KAM SE PODÍVÁŠ

MAKOVÁ BÁBOVKA Z KUSKUSU

Recept:

250g celozrnného kuskusu
200 g modrého Máku nemletého
4 hodně zralé banány
3 vejceKuskus spaříme vařící vodou a necháme vsáknout vodu .. přidáme rozmačkané banány a mák a vejce. Smícháme a dáme do formy na bábovku. Pečeme 40 minut na 160 stupňů Celsia

MRKVOVO-BATÁTOVÁ BÁBOVKA S OŘECHY

Recept:
bábovka je mokřejší a jelikož je tam málo mouky tak konzistence je velmi velmi "měkká" a vláčná

150 g mletých vlašských ořechů
100 g mrkve a 100 g batátu rozmixovat v mixéru nebo najemno nastrouhat
1 vejce a 3 pl tř. cukru / 3 pl medu nebo tř. panely/
5 PL olivového oleje
50 ml vlažné vody
1/2 čl jedlé sody
2 pl psylia
5 pl hladké rýžové mouky
pokud nemáte psylium a rýžovou mouku můžete použí špaldovou celozrnnou mouku nebo jinou lepkovou mouku celkem tak 7 pl
Vejce vyšlehat s tř. cukrem, přidat ořechy, mrkev a batáty, vodu, sodu, psylium a mouku, olej a smíchat vše dohromady

Vložit do bábovkové formy a péct na 170 °C cca 40 minut dle typu trouby - těsto se po píchnutí špejlí nesmí na špejli lepit

Po vychladnutí zdobit čoko ganache
3 pl smetany 30 % smíchat s 40 g hořké 85% čokolády
a vlít na bábovku na vršek a zdobit libovolně sušenými kvítky já dala ještě sušené mleté goji

MAKOVÁ BÁBOVKA S OVOCEM

Recept:

4 vejce, 250g kefíru, a pár kapek stévie smícháme dohromady, přidáme 10 pl řepkového oleje manka máslová, 200g celozrnné mouky a 10 pl mletého máku, 1 čl prdopeč bez fosfátů. Smícháme a vlijeme do dvou forem o průměru 26 cm. Jeden jsem zvolila s otvorem uprostřed a druhý bez. Na těsto ,, naházíme,, vypeckované třešně a kuličky muchovníku. Pečeme na 160 stupňů cca 35 minut dle typu trouby. Po upečení a vychladnutí zdobíme lístky máty a já i větvičkou jahodového špenátu

Carobová bábovka

Forma průměr 22 cm
6 vajec
Špetka soli
60 g třtinového cukru
200 ml vody
100 ml řepkového oleje
Nebo kokosového oleje
1 čl prášku do pečiva bez fosfátů
350 g špaldové celozrnné mouky

Bílky vyšleháme se solí.
Žloutky vyšleháme s cukrem.
Ke žloutkům přidáme teplou vodu, olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Těsto rozdělíme na dvě části.
Do poloviny těsta pak přidat 1 až 2 pl carobu a lit na střídačku do formy se světlým těstem.

Pečeme na 170 stupňů Celsia dle typu trouby cca 40 minut.

Tvarohové řezy

Těsto:
300 g špaldové hladké mouky
1,5 pol. lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
2 pol. lžíce holandského kakaa
100 g mletých vlašských ořechů
400 g oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek
6 celých slepičích vajec - vyšleháme zvlášt bílky
120 g kokosového cukru nebo třtinového cukru a 3 pol. lžíce medu nebo čekankového sirupu

Bílky vyšleháme se špetkou soli zvlášť

Žloutky vyšleháme s kokosovým nebo třtinovým cukrem do hladké pěny, přidáme med a ostatní ingredience postupně zašleháváme na střídačku s jablky, aby se nevytvořily hrudky. Těsto rozetřeme na velký plech na pečící papír a dáme do trouby na 40 minut na 165 °C, dle typu Vaší trouby. Hlídejte špejlí, nesmí se spálit ani lepit. Každá trouba peče jinak. Můžete případně dát i na 170°C - 30-40 minut.

Mezitím si připravíte tvarohovou náplň:

Náplň tvarohová:

4 vaničky měkkého tvarohu - na celý velký plech

80 g medu nebo čekankového sirupu - 8 pol. lžic + půl čaj. lžičky tekuté stévie případně lze vynechat

šťáva z polovinu citronu - nebo celého, jak ostrou chuť chcete je na Vás

80 g změklého másla

Máslo vyšleháte s medem a přidáte postupně tvaroh a šleháte do hladka

Na vychladlý základ navrstvíte tvarohovou náplň a rozkrájíte podélně banány a zdobíte celou plochu.

4-5 - celých velkých banánů

Banány zatlačíme do tvarohu a pocákáme hořkou čokoládou, kterou rovnoměrně rozetřeme po celém pekáčku. Potřebujeme 100 g 75% hořké kvalitní čokolády na polevu + 50 ml smetany na šlehání 31%

Dále necháme vychladit v lednici.


                                  SLADKÉ KOLÁČE

HRUŠKOVÝ KOLÁČ

Vynikající jednoduchý a rychle hotový hruškový koláč ze špaldové Pernerovy mouky ,, Pernerky,, .. zkouška nové mouky a je prostě luxusní ❤️

Recept na křehké citronové těsto

200g jemně mleté hladké špaldové mouky
170g másla
2 pl citronové šťávy
3 pl Vody
2 pl erythritolu .. nemusí být
Jeden žloutek...vše smícháme v křehké těsto a třičtvrtiny těsta vytlačíme do kulaté koláčové formy o průměru 27 cm.
V hrnečku smícháme 3 pl citronové šťávy a 2 pl erythritolu nebo xylitolu a 1 čl skořice a potřeme těsto, předpečeme si ho na 180 stupňů 10 minut.4 Hrušky oloupeme a nakrájíme na tenké plátky a navrstvíme na koláč který jsme vytáhli z trouby, zbylou část těsta rozválíme a nakrájíme na proužky kterými zdobíme koláč. Těsto potřeme jedním žloutkem a posypeme loupanými mandlemi a dáme péci na 40 minut na 160 stupně Celsia do trouby.

PERNÍKOVÝ KOLÁČ

Recept:

natěsto oloupat a nastrouhat nahrubo 2 jablka střední velikosti, smíchat s 1 lžící medu - 10 g, 1 pl perníkového koření, 100 ml hustého kokosového mléka domácího nebo z plechovky, 2 vejce a 2 pl rýžové jemné mouky, 3 pl lněné mouky nebo alespoň mletých lněných semínek. Vše uhladit do formy o průměru 27 cm.

Dále oloupat a nakrájet na plátky další dvě jalbka a vymačkat vodu zvlášť. - Jablka navrstvit na těsto a teď v misce smíchat šťávu z jablek a další ingredience na tvarohovou vrstvu
Připravíme si tvarohovou vrstvu:
štáva ze dvou jablek, jeden měkký tvaroh polotučný, 1 čl skořice, šťáva z 1 citronu a 1 vejce - vše smíchat a navrstvit na jablka. Uhladit. 


Pečeme na 160 °C cca 35 minut, Kontrola špejlí - nesmí se lepit.Po upečení a vychladnutí posypeme skořicí, dozdobíme hořkou čokoládou 74% kakaa, kterou rozpustíme ve vodní lázni a smícháme s 2 pl smetany nebo kokosového mléka. A sušenými plody brusinky. Pokud nechcete extra skořicové nesypte již navrch skořici.
Podáváme chlazené z lednice - osvěžující zákusek :-) svačina a nebo snídaně.

ČOKO KOLÁČ S HRUŠKAMI

Konzistence Po upečení je mokrá nelekejte se je to záměr.

Recept:

2 hrušky nastrouhat na hrubo i se slupkou
2 jablka oloupat a nastrouhat
200 ml mléka mandlového nebo polotučné
1 pl třtinového cukru
100 g mletých vlašských ořechů
3 pl kakaa
1 pl skořice
3 vejce
1 pl perníkové koření 5 pl ječné celozrnné mouky
3 pl řepkového oleje
100 g špaldové moukyVše smícháme a pečeme na 160 stupňů Celsia 40 minut . kontrola špejlí nesmí se lepit.Čoko krém150 ml Smetany 30 procent nebo mandlové Smetany
100 g hořké čokolády 74 procent
100 g polot. Tvarohu

  • Čokoládu rozpustíme v zahřáté smetaně a smícháme s tvarohemNavrstvíme na vychladlý perník a posypeme lyofilizovanými jahodami a kokosem

                                   MALÉ MLSÁNÍ

VANILKOVO-ČOKOLÁDOVÉ CUPCAKY S PISTÁCIOVÝM KRÉMEM A ČOKO GANACHE

Recept:

6 Vajec
200 g cukru třtinového
320 g špaldové mouky
Šťáva z citronu
Špetka vanilky
6 pl řepkového oleje
120 ml vody horké
1/3 čl jedlé sody

Plníme papírové košíčky do poloviny a pečeme na 160 stupňů Celsia 20 minut.

Pistáciový krém:

200 g tvarohu rozmixovat s 100 g pistácií, zamíchat 1 pl želatiny rozpouštěnou ve vařící vodě, přidat 2 pl tř. cukru

Zdobit ještě čoko - ganache

5 pl smetany ke šlehání 30% s 100 g hořké 74% čokolády  rozpustit ve vodní lázní a poté nechat vychladnout hodinu v lednici a zdobit na pistáciový krém

Dále libovolně zdobit ovocem, borůvky, mátové lístky, lyofilizované ovoce

TVAROHOVO - ČOKOLÁDOVÉ BÁBOVIČKY S BORŮVKOVÝM PŘELIVEM


Recept:

220 g měkkého tvarohu v obalu

2 domácí vajíčka
2 pl tř. cukru
2 pl ghí
2 pl nepraženého kakaa
2 pl rýžové jemné mouky
1 pl mletého lněného semínka
2 pl kokosové mouky
1/2 čl prdopeč bez lepku a fosfátů nebo jedlá soda
100 ml vlažné vodysilikonová forma na 6 báboviček nebo muffinová forma chcete-li a nemáte bábovičky o průměru 5 cmVyšleháme vše společně - nejprve tedy tvaroh a vajíčka s cukrem a poté přidáváme ostatní ingredience. Pečeme na 160 °C cca 20 minut dle typu trouby, kontrola špejlí, nesmí se lepit na špejli.Po vychladnutí vyklepneme a zdobíme borůvkovým přelivem a ihned konzumujeme.Borůvkový přeliv: 100 g borůvek mražených a 40 ml vody, 100 ml kefíru natural, špetka vanilky - rozmixujeme a přeji dobrou chuť. Je to vynikající snídaně či svačinka.

VANILKOVÉ CUPCAKE S PISTÁCIOVÝM KRÉMEM

Recept:

6 Vajec
240 g cukru třtinového
320 g špaldové mouky
Šťáva z citronu
Špetka vanilky
6 pl řepkového oleje
120 ml vody horké
1/3 čl jedlé sodyPlníme papírové košíčky do poloviny a pečeme na 160 stupňů Celsia 20 minut.

Pistáciový krém:

1 pistáciový pudink Dr. Oetker
200 ml vody
2 pl třtinový cukr
60 g pistácií namočených na hodinu ve vodě
100 g kvalitní bílé čokolády

Pudink uvaříme a rozpustíme v něm čokoládu, přidáme 30g másla a přidáme 1 pl želatiny a necháme zatáhnout a vychladnout a pak zdobíme vychladlé cupcaky. Poté libovolně zdobíme vršek pistáciemi, sušeným ovocem.

Necháme vychladnout v lednici a ztuhnout.

                         CHEESECAKY - PROSTĚ CAKY

BANÁNOVÝ MATCHA CAKE

Spodní vrstva, banány a ovesné vločky
Prostřední vrstva tvarohová s banány
Horní vrstva matcha tee.Recept: spodní vrstva
80 g ovesných vloček
2 banány
1 pl třtinového cukru nebo kokosového
Šťáva z poloviny limetky
1 pl carobu
20 ml rozpuštěného máslaUhladit do formy o průměru 28 cm a pečeme na 170 stupňů Celsia 10 minutTvarohová náplň:
500 g polotučného tvarohu
100 ml smetany ke šlehání
2 banány
Šťáva z poloviny limetky
Špetka bourbon vanilky
Přidáme na korpus a pečeme dalších 40 minutPo vychladnutí rozprostřeme matcha tee krém.Matcha tee krém:
2 pl matcha tee original zn. Harmony
20 ml smetany ke šlehání 31 %
80 g tvarohu polot.
3 pl. třtinového cukru
Vyšleháme
Uvaříme vodu a necháme vychladnout na minimálně 60 stupňů +1 pl matcha tee, zamíchat a rozpustit 2 pl želatiny vepřové nebi agaru 30g
Agar vaříme 4 minutky takže lepší smíchat agar a Vodu a matcha přidat až potom po mírném vychladnutí
Želatinu nevaříme. Smícháme s tvarohovým matcha krémem a vlijeme do formy.
Necháme přes noc vychladit a poté zdobíme matcha s mákem okraje a posypeme libovolně jedlými kvítky
Dobrou chuť

KARAMELOVÉ ŘEZY S BÍLOU ČOKOLÁDOU


Recept:

Těsto: Dva pláty jako na medovník když se peče, množství je na celý velký plech

- první plát -

  1. 3 vajíčka
  2. 60 g třtinového nebo kokosového cukru /já dala kokosový/ - společně umixujeme do pěny
  3. přidáme 3 pl řepkového oleje
  4. 60 ml vlažné vody
  5. 4 pl špaldové celozrnné mouky
  6. špetka jedlé sody cca 1/3 čl
  7. 3 pl kešu mouky, mandové mouky, prostě nějaké ořechové mouky nebo mletých ořechů - vlijeme na pečící papír na plech a pečeme na 160 °C cca 15 minut, dle typu trouby.

druhý plát -

  1. 3 vajíčka,
  2. 60 g třtinového nebo kokosového cukru /já dala kokosový/ - společně umixujeme do pěny
  3. přidáme 3 pl řepkového oleje
  4. 60 ml vlažné vody
  5. 4 pl pohankové mouky
  6. špetka jedlé sody
  7. 1 pl psylia
  8. 1 karamelový pudink - těsto vlijeme na pečící papír na plech a pečeme na 160 °C cca 15 minut, dle typu trouby.

Pláty necháme vychladnout a připravíme si krém

Krém: 1 vanilkový pudink uvaříme v 150 ml bezlaktozového /nebo polotuč. obyč. laktozového/ mléka / můžeme použít i mléko rostlinné/, do pudinku vmícháme 2,5 pl vepřové želatiny a pořádně necháme rozpustit, poté ještě 50 g másla a 100 g kvalitní bílé čokolády, poté přidáme ještě opatrně zakysanou smetanu 12% /250 g/ a 2 pl kokosového cukru.

První plát pomažeme meruňkovou marmeládou bez cukru (nejlépe domácí) a na to vrstvíme krém, na krém položíme druhý plát karamelový a přitlačíme. Necháme ztuhnout v lednici a připravíme si karamelovou vrstvu.

Domácí karamel -

  1. 50 g třtinového cukru necháme na pánvičce zkaramelizovat
  2. postupně pomalu přidáme 100 ml smetany ke šlehání 31 % tuk
  3. 25 g másla. Pozor prská, opatrně! mícháme a zdobíme vršek placky - pocákáme cik cak jak je libo.

Dále si připravíme ořechový krém -
tento připravíme tak že smícháme

  1. 250 ml polotuč. tvarohu
  2. 3 pl moučkového třtinového cukru nebo jiného sladidla / erythritol, xylitol, fruktoza, stevie stačí špetka apod./
  3. špetka vanilky bourbone
  4. 3 pl mletých kešu oříšků.
  5. Zdobíme řezy ve třech liniích nebo po celé ploše, jak je každému příjemné. Dále posypeme kvítky sušenými či živými /jedlými/ a drcenými pistáciemi,.

Dobrou chuť

KŘEHKÝ KOLÁČ S HRUŠKAMI A ČOKOLÁDOU

Recept: křehké těsto

  1. 200 g špaldové celozrnné mouky
  2. 150 g másla
  3. špetka soli
  4. 3 pl vody
  5. těsto nejprve rozsekáme nožem a poté
  6. zapracujeme rukama
  7. dáme ztuhnout do lednice a připravíme si hrušky.

Dvě zralé hrušky oloupeme a zbavíme jádřince a nakrájíme na půlměsíčky.

Čokoládové těsto:

  1. Ve vodní lázni si rozehřejeme 100g hořké 82% čokolády s 2pl másla a 100 ml smetany.
  2. Necháme zchladnout
  3. V misce si smícháme 2 vajíčka a 30g kokosového cukru, 2 pl špaldové celozrnné mouky, 1 čl skořice, 1 čl perníkového koření, 1/2 čl kardamonu, 1/2 čl zázvoru a 2 pl nepraženého kakaa
  4. těsto si rozválíme a vtlačíme do kulaté formy na koláč o průměru 28cm - já používám silikonovou, takže nemusím nic vymazávat
  5. těsto si propíchneme několikrát vidličkou a dáme na 15 minut péct na 180 stupňů, musí být narůžovělé poté vyndáme
  6. vrstvíme dokola hrušky a přelijeme čokoládovým těstem
  7. pečeme 30 minut na 180 stupňů. Pokud víte že vám trouba peče více zmíněte na 165 cca.Dobrou chuť.

Vhodný na snídani či dopolední svačinu i při hubnutí.

                                                DORTY KAM SE PODÍVÁŠ

VEGANSKÝ ČOKO DORT
VEGANSKÝ ČOKO DORT

VEGANSKÝ ČOKO DORT S BANÁNEM A ČOKO POLEVOU

Korpus:

Forma průměr 28 cm

450 g špaldové celozrnné mouky
200 g třtinového cukru
90 g nepraženého kakaa
1/3 čl bourbon vanilky
150 ml řepkového oleje /kokosového oleje, rozpuštěného alsanu/
2 čl prdopeč bez fosfátů
440 ml kokosového mléka light exotic food
100 ml vody
100 g rozdrobené hořké kvalitní veganské čokolády

Vše dohromady smíchat a vlijeme do formy, pečeme 40 minut na 160 stupňů Celsia

Nejlépe den předem nebo alespoň pár hodin předem připravíme čokoládový krém
200 ml sójové nebo mandlové Smetany, může být i kokosová či ovesná, zahřejeme v kastrůlku a rozpouštíme v ní 200 g veganské čokolády kvalitní hořké, poté vychladlé rozmixujeme s 100 g banánu a 200 g tofu natural.

Korpus prořízneme a pomažeme broskvovou marmeládou bez cukru, pomažeme krémem a přiložíme druhou polovinu korpusu. Vršek dortu zdobíme krémem a čerstvými neví mražený mi kousky malin, sušenou klikvou a mandlovými lupínky. Můžeme posypat kokosem. Fantazii se meze nekladou.

Dobrou chuť ❤️👌
Je vynikající 😘

ČOKOLÁDOVÝ DORT S LESNÍM OVOCEM

Home made

zdravější verze bez bílého cukru a bílé mouky - kvalitní hořká čokoláda

Recept:

Na korpus potřebujeme
2 banány
100 g 85% hořké čokolády
200 g hořské čokolády s malinami
240 ml teplé vody
100 g mraženého lesního ovoce
200 g kokosového cukru
120 ml kokosového oleje
300 g špaldové celozrnné mouky
3 vejce
2 pl holandského kakaa
120 ml mandlového mléka
1/2 čl soli mořské
3 čl prdopeč bez fosfátů
1 a 1/2 čl vanilky

RED VELVET S ČERVENOU ŘEPOU

Recept:

400g celozrnné špaldové mouky, 200g kokosového cukru rozemletého na moučku, 3 pl carobu, 1 špetka soli, 2 vejce, 350 ml ghí přepuštěného másla nebo olivového oleje, 250 ml podmáslí, 1 pl rýžového octu a 1 dcl Vody, 1 čl jedlé sody.Dvě vejce vyšleháme s olejem, cukrem a podmáslím, přidáme sypké ingredience a 4 lžíce sušené červené řepy, ve sklenici smícháme ocet a vodu a přilijeme do směsi a rychle zamícháme.

Vymažeme si dvě formy o průměru 24 cm a pečeme na 160 stupňů asi 30 minut. Kontrola špejlí nesmí se těsto na špejli lepit. Necháme na mřížce vychladnout a mezitím si připravíme carobovou polevu.Carobová poleva: 150 ml kokosového mléka z plechovky tučné, 120g moučkového cukru kokosového a 2 pl carobu.

Zahřejeme a smícháme, přidáme 2 pl želatiny nebo agaru.Vychladlé korpusy prořízneme každý na polovinu. Střídavě mažeme meruňkovou marmeládou bez cukru, nebo se sníženým obsahem cukru, a carobovou polevou.

Na vrch dortu vlijeme carobovou polevu a posypeme drcenými oříšky a libovolně dozdobíme jedlými květy a lístky . Podáváme chlazené.

Necháme v lednici alespoň 1h uležet

Úžasný Makytin fitness dortík

🥕 MRKVOVÝ DORT 🥕

Recept:

3 vejce slepičí
150 g banán rozmačkat vidličkou
200 g mrkve oloupat a nastrouhat na jemno
100 g šmakoun natural nastrouhat na jemno
40 g kokosového oleje - nebo jiného
koření - lžička vanilky, lžíce skořice, lžička kardamonu, lžička zázvoru
40 g rýžového proteinu 80% - nebo místo něho mouka
150 g celozrnné špaldové mouky Pernerka
šťáva z 1 citronu
20 g kokosového nebo třtinového cukru
60 g ovesných jemných vloček s klíčky
2 g jedlé sody
200 ml vody

Na ozdobu:
30 g malých mrkviček na ozdobu
1 lžíce pistácií na ozdobu

Na krém:
50 g čerstvéh sýra
300 g nízkotučného tvarohu
20 g moučkového třtinového cukru
špetka vanilky
Smícháme vše dohromady a dáme do lednice.

Postup:
Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuha
Žloutky vyšleháme do pěny s cukrem
Do vyšlehaných žloutků přidáme rozmačkané banány, nastrouhanou mrkev a šmakounu, vodu a olej a citronovou šťávu.

Smícháme zvlášť koření, mouku, sodu, vločky a protein a promícháme. Poté vmícháme do tekutého těsta. Nakonec opatrně zamícháme bílky a dáme péct do kulaté dortové formy o průměru 17 cm na 170 °C, pečeme dle typu trouby cca 30-45 minut. Kontrola špejlí, nesmí se lepit.

Po vychladnutí na mřížce zdobíme krémem. Rozřízneme v polovině a naplníme krémem. Přiklopíme polovinou korpusu a poté obmažeme krémem a zdobíme mrkví a pistáciemi.

Dobrou chuť :-)

Rozdělíme na 10 ks 

Výživové hodnoty celého dortu  9539 kj, 137 g B, 235 g S, 84 g T, 83 g C, 35 g Vlákniny

Výživové hodnoty na 1 porci, 1 ks: 1 ks 954 kj, 14 g B, 24 g S, 8,4 g T, 8,3 g C, 3,5 g vlákniny

MECHOVÝ DORT

Korpus:
5 vajíček slepičích
100 ml řepkového oleje, olivového oleje
150 ml teplé vody
300 g špaldové celozrnné mouky
4 g jedlé sody nebo prášku do pečiva
2 g vanilky
20 g třtinového cukru
100 g baby špenátu

Špenát rozmixovat s olejem a vodou.
Sypké suroviny smíchat zvlášť.
Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem.
Přidáme k špenátová vodě s olejem a přidáme i suché suroviny.
Opatrně zamícháme do směsi i tuhý sníh.

Pečeme na 170 stupňů Celsia cca 35 minut dle typu, pečeme v klasické kulaté dortové formě. Průměr 28 mm.

Po vychladnutí korpusu si připravíme jahodový tvaroh a oloupeme si 2 banány.

Banány překrojit podélně na polovinu a příčně také na polovinu.

Korpus seřízneme dokola asi 1 cm od vrchu. A vydlabeme a rozdrobíme korpus.

Na krém:
250 g měkkého tvarohu
100 g kefíru a 50 g jahod
2 pl třtinového cukru
Vyšleháme dohromady a část krému natřeme na korpus dortu.

Doprostřed dortu položíme do stříšky kousky banánů. Na banány navrstvíme tvaroh a posypeme rozdrobeným korpusem.

Dobrou chuť 💚

Rozdělíme-li na 10 ks
1 ks vychází na 1155 kj, B 11 g, S 30 g, T 12 g, Cukry 11 g, Vláknina 3 g

JABLEČNÝ DORT
JABLEČNÝ DORT

JABLEČNÝ DORT

Recept:

forma průměr 23 cm
Korpus:

2 vejce, 60 g kokosového cukru a špetka muškátového květu, špetka vanilky bourboune, 2 pl ghí nebo řepkového máslového oleje manka fabio, 100 ml šlehačky - neboli smetany ke šlehání 33 procent, 100 g špaldové celozrnné nebo hladké mouky a špetka prdopeče bez fosfátů.

Vajíčka ušleháme do pěny s cukrem a poté přidáváme postupně ostatní tekuté ingredience a následně prosejeme sypké ingredience. Pečeme v kulaté formě s okrajem na 160 stupnů celsia asi 20 minut, dle typu trouby a hlídáme špejlí, zda je korpus upečený. Nesmí se na špejli lepit.

Poté vyndáme a necháme vychladnout na mřížce.

Připravíme si jablečný pudink:
2 pudinky vanilkové rozmícháme v 100 ml vody. Do hrnce dáme vařit 900 ml vody a poté přidáme kardamon - špetku, jednu třetinu čl skořice, a 4 velká najemno nakrájená oloupaná jablka, šťávu z 1 citronu nebo limetky a 50 ml čekankového sirupu, 3 pl domácího zázvorového sirupu /viz album zázvorový sirup ve skupině fit a šťastná na FB/
jako poslední přidáme pudinkovou směs a mícháme do zhoustnutí. Poté rozmícháme v pudinku a jemně zapracujeme 100 g kvalitní bílé čokolády z poctivého kakaového másla tř. cukru nebo se stévií či kokosovým cukrem nebo jiným libovolným sladidlem. /dělám si vlastní čokoládu/. Nebo kupuji čoklády Fair trade a vybírám si kvalitnější složení.

Po zchladnutí pudinkové směsi, aby nebyla vařící ale jen teplá, si rozkrájíme jablko červené se slupkou na plátky o tlouštce cca 3 mm a přiložíme na okraje formy na těsto a pudink nalejeme na korpus vychladlý a necháme ztuhnout v lednici do polotuha.

Připravíme si karamelovou vrstvu:
2 velká jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Orestujeme na 1 pl ghí a poté přidáme 1 čl balzamica cremo a ještě minutku restujeme. Přidáme 4 pl tř. cukru a necháme zkaramelizovat. Tuto směs mírně zchladlou rozprostřeme okolo obvodu dortu a necháme prostředek ve tvaru srdce volný.

Tento obvod srdce vyplníme drcenými pistáciemi.
Na pánvi smícháme 2 pl kokosového cukru a necháme roztát a smícháme s 2 pl skyru pokojové teploty a otvor srdce na dortu touto směsí vyplníme.

Necháme ztuhnout v lednici do druhého dne, nejlépe přes noc. Kruh obvodový sejmeme až ráno po ztuhnutí a velice opatrně.

ANANASOVO-MANGOVO- BANÁNOVÝ DORTÍK

Recept:
Těsto:

špaldová mouka 100 g
Vejce 3 ks
Kokosový cukr 100 g

Kokosová smetana 50 ml
Mletý mák 2 pl
Špetka muškátového oříšku
Vejce vyšleháme s cukrem, promícháme s ostatními surovinami a vlijeme těsto do formy o průměru 26 cm.

Pečeme 20 minut na 160 stupňů Celsia

ČOKOLÁDOVO - POMERANČOVÝ DORT

Den předem připravit ganache a korpus, stačí nic předem.Home made zdravější verze bez bílého cukru a bílé mouky - kvalitní hořká čokoládaRecept:
Na korpus potřebujeme
150 g mletých lískových oříšků
100 g špaldové celozrnné mouky
1/3 čl prášku do pečiva bez fosfátů smícháme zvlášť
6 vajec vyšleháme s 3 pl třtinového moučkového cukru
Špetka soli mořské
1/2 čl vanilkySypké suroviny smícháme s vyšlehanými, pečeme na 160°C ve formě kulaté o průměru 27 cm cca 35 minut - kontrola špejlí - nesmí se lepitNecháme vychladnout a připravíme si čokoládovou ganache- 150 g hořské kvalitní čokolády více jak 80 % kakaa, nejlépe 85%, 200 ml smetany 30% a 10 g másla, šťáva a kůra z 1 pomeranče, tu odstavíme a poté dáme do lednice přes noc.Druhý den připravíme pomerančový krém, na který potřebujeme 300 g polotučného tvarohu, 2 pl medu lesního, 1 pomeranče nakrájený na kostičky a 30 g želatiny, kterou připravíme dle návodu a to tak že si želatinu rozmícháme v 100 ml horké pomerančové šťávy 💯 procentní - přilijeme do tvarohu a dáme na 10 minut do lednice průběžně chodíme míchat aby se nám neutvořily hrudky. Pokud se utvoří krém rozmixujeme do hladka. Dort podélně prořízneme a pomažeme ganache, další vrstvou pomerančového krému, přiklopíme druhou půlkou korpusu, obmažeme ganache kolem dokola. Dort dokola posypeme čokoládovými kousky z hořké čokolády a libovolně zdobíme. Já dala pistácie, sušenou klikvu a pomeranč. Dáme do lednice vychladit nejlépe přes noc, ať se chutě spojí a dort se krásně rozleží.

🍌Banana bread-banánový chléb 

💚Upečte si ho taky. Je to jednoduché a velmi rychlé ‼️

4 banány hodně zralé rozmačkat vidličkou, 3 vejce slepičí, 200 ml teplé vody

30 ml ghí nebo řepkového oleje, oleje z vlašských jader
400 ml špaldové celozrnné mouky
Čtvrt čl jedlé sody
2 pl carobu nebo kakaa
1 pl skořice

Vše smíchat a vlít do chlebíčkové formy vymazané a vysypané celozrnnou moukou.

Péct na 170 stupňů Celsia 30 minut, dle typu trouby. Kontrola špejlí, nesmí se lepit.

Necháme vychladnout, podáváme se selským jogurtem. Dobrou chuť ❤️🙏

Brownies z červené řepy

150 g červené řepy najemno nastrouhat
300 g špaldové celozrnné mouky
Půl čl jedlé sody
Šťáva z celého citronu
1 pl skořice
90 g carobu nebo kakaa
2 pl třtinového cukru
1 čl citronové kůry sušené bio
200 ml teplé vody
20 ml řepkového oleje
Špetka vanilky
50 g mletých vlašských ořechů

Vše smíchat dohromady.
Péct na 160 stupňů Celsia 30 minut dle typu trouby. Kontrola špejlí nesmí se lepit.

Po vychladnutí zdobit tvarohem smíchaným s čekankovým sirupem a vanilkou.

Dobrou chuť ❤️


Velikonoční beránek

Recept:

4 vejce
Bílky vyšleháme zvlášť do sněhu se špetkou soli
Žloutky vyšleháme do pěny s 2 pl třtinového cukru
K žloutkům přidáme 2 pl olivového oleje nebo ghí, 200 ml vlažné vody, na špičku nože vanilky

260 g špaldové celozrnné mouky a půl čl jedlé sody
Smícháme se žloutky a opatrně vmícháme bílky

Těsto rozdělíme na dvě části a do jedné přidáme 2 pl carobu nebo kakaa.
Do vymazané formy beránka vlijeme nejprve tmavé a pak světlé těsto.
Pečeme na 170 stupňů Celsia 30 minut dle typu trouby.

Po upečení a vychladnutí beránka na hřbetě vyřízneme, vyjmeme korpus a naplníme 500 g tvarohu smíchaného s pravou vanilkou na špičku nože a 1 a půl pl javorového sirupu.
Vyjmutý korpus rozdrobíme.
Trochu tvarohu potřeme i na přední část beránka a pak zdobíme rozdrobeným korpusem.

Dobrou chuť ❤️

Beránek celý 8180 kj, 120 g B, 220 g S, 65 g T, 49 g Cukru
Rozdělíme na 10 ks,
1 ks 818 kj, 12 g B, 22 g S, 6.5 g T, 4.9 g C
Ideální svačinka k odpolední kávě 🐣

Jablečný koláč 🥧

Zdravějších receptů není nikdy dost
Upečte si ho taky 💋

Je to jednoduché a velmi rychlé ‼️

3 oloupaná jablka nakrájet na drobné kostičky
3 vejce slepičí
200 ml teplé vody
30 ml ghí nebo řepkového oleje
400 ml špaldové celozrnné mouky
Čtvrt čl jedlé sody
5 pl carobu nebo kakaa
1 pl skořice

Vše smíchat a vlít do kulaté koláčové formy vymazané a vysypané celozrnnou moukou.

Péct na 170 stupňů Celsia 30 minut, dle typu trouby. Kontrola špejlí, nesmí se lepit.

Necháme vychladnout, podáváme se tvarohem vymíchaným s medem nebo čekankovým či javorovým sirupem a vanilkou.

Dobrou chuť ❤️🙏


💜 Švestkový chlebíček 💜

250 ml tvarohu polotučného

400 ml švestkové přesnídávky nebo povidel bez cukr, já jsem použila domácí švestková povidla bez cukru. Recept na ně najdete na webu www.zdrave-zit-aneb-kdyz-je-cesta-cilem.cz
2 pl skořice
1 pl rumu..lze vynechat
1 čl jedlé sody
450 g špaldové celozrnné mouky
2 pl třtinového cukru
3 pl carobu nebo kakaa
2 pl olivového oleje
100 ml teplé vody

Na snídani jsem si namazala hořkou čokoládovou pomazánkou a posypala dýňovými semínky

Rozdělíme na 10 ks1 ks 1240kj
13 g B
46 g S
12.7 g C
5.7 g T
5.9 g VDobrou chuť ❤️

Povidlové špaldové buchty

Mám pro vás zdravější recept.
Samozřejmě můžete dát náplň jakoukoliv, makovou nebo tvarohovou. Děti mají rády povidlovou, tak jsem udělala tu.

Na 40 buchet potřebujete

400 g celozrnné špaldové mouky
200 g jemné rýžové mouky Pernerka
20 g třtinového cukru
1 kostka droždí (42g)
300 ml polotučného mléka
Špetka vanilky
3 žloutky
100 g rozpuštěného másla

Švestková povidla bez cukru, perníkové koření dle chuti.. smíchat

Smíchat lžíci mouky, droždí, cukr a vlažné mléko a nechte na teplém místě 10 minut kynout. Čekejte až se vytvoří bubliny.Přidejte ostatní suroviny. Pečlivě propracujte těsto a nechte 1 z na teplém místě kynout.Potom z těsta na pomoučeném válu odkrajujte čtverečky 5 x 5 cm a přidejte lžičku povidel a zabalte, přitlačte k sobě okraje. Buchty klaďte vedle sebe do pekáčku vymazaném máslem a vysypaném špaldovou moukou.

Buchty necháme kynout a před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na 170 stupňů Celsia cca 30 minut dle typu trouby.

1 buchta
340 kJ
2 g B
14 g S
3 g T
1.6 g cukru
0.8 g vlákninyTakže ke svačině 2 buchty bez výčitek a kávička nebo čaj 😘

Dobrou chuť

KRTKŮV DORT
KRTKŮV DORT

KRTKŮV DORTÍK S BANÁNY

rozdělit na 10 ks
1 ks 846 kj
11 g B
13 g S
11 g T
3 g V
7 g C

Zdravější verze

Receptík:

3 vejce vyšlehat s 2 pl třtinové panely,nebo třtinového cukru
Přidat 5 pl hladké rýžové mouky @pernerka.cz
1 pl psylia
1/3pl jedlé sody
2 pl kakaa nepraženéhoPečeme na 170 stupňů Celsia cca 15 minut v kulaté formě o průměru 22 cmKrém
750 g polotučného tvarohu
2 pl tř. Panely nebo tř. Cukru
Vyšlehat a přidat 1/2 čl vanilky
1 kapka citronového aroma od saloosu
20 g agaru svařit s 50 ml vody a vmícháme do tvarohuVychladlý korpus vydlabat a nechat okraje. Dno nechat a na něj poskládat podélné rozkrojené banány 3 ks, na ně navrstvíme tvaroh a posypeme rozdrceným vydlabaným korpusemČokoládová ganache
100 g hořké čokolády 85 %
50 ml Smetany ke šlehání 30 %
Roztavit ve vodní lázni a nechat 15 minut zatáhnout a vychladnoutPoté vlít na krtečkovo doupě a posypat kokosem smíchaným s matcha tee a vytvořit iluzi travičky

Chutná dospělým i dětem  většinou. Dobrou chuť 

ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ
ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ

ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY A GOJI

Korpus:
3 vejce
špetka vanilky
2 pl tř. moučkového cukru
3 pl kokosové moučky
2 pl nepraženého kakaa
2 pl vanilkové hrašky
6 pl kokosového mléka z plechovky tučného
špetka prášku do pečiva - prdopeč bez fosfátů a bez lepkupečeme na 160 °C ve formě o průměru cca 27 cmČoko náplň s goji
2 vaničky polotuč. tvarohu
2 vaničky ricotty
3 pl goji - rozmixovat smíchat s 6 pl mletých lískových ořechů
2 pl medu
vše rozmixovat a odebrat si 4 pl a zbytek smíchat opatrně s 150 g rozpuštěné hořké čokolády 85 procentní. Dále rozmícháme 2 pl želatiny v 50 ml vody a vlijeme do krému. Vrstvíme na korpus, zatlačíme dokola polovinu banánu a polijeme zbytkem krému. Zdobíme drcenými pistáciemi, goji, krémem s goji který jsme si odebrali stranou a lískovými mletými oříšky kolem dokola. Necháme ztuhnout v lednici alespoň 3h.
Dobrou chuť.

JAHODOVÝ KOLÁČ
JAHODOVÝ KOLÁČ

JAHODOVÝ KOLÁČ S CAROBEM

Základ je s carobem, - sladké je to minimálně a opravdu moc dobré.

Recept na základ:

smíchat 2 pl carobu 5 pl špaldové celozrnné mouky
100 g skyru
2 vejce
1 pl datlového sirupu
1 jalbko nastrouhat na hrubo - sladší jablko
špetka prdopeče
vše smíchat a pečeme 15 minut na 170°CPo upečení necháme vychlednout a uděláme si tvarohovou náplň
Náplň - 1 ricotta, 2 pol. tvarohy a 100 g skyru - 3 pl tř. mouč. cukru, špetka vanilky a šťáva z půl citronu - smíchat a promíchat s připravenou želatinou 2 pl želatiny rozpustit v horké vodě asi půl dcl a přimíchat do tvarohu, vrstvíme na vychladlý korpus. Poté ještě rozmixovat 100 g jahod a svařit s 1 pl agaru - rozetřít na tvaroh a nechat do rána v lednici. Zdobíme kokosem. HOTOVO - dobrou chuť.

MRKVÁČEK
MRKVÁČEK

MRKVÁČEK 🥕

A tento krasavec je dneska s banánem, mandlema, čokoládou a granátovým jablíčkem

Recept:

2 větší mrkve oloupat a nastrouhat na jemno
100 g drcených mandlí loupaných
2 vajíčka slepičí domácí
2 menší banány nebo 1 velký rozmačkat vidličkou
1 pl lněného drceného semínka
100 g ječné celozrnné mouky koupené u GRIZLY.cz
1 pl rozpuštěného ghí domácího nebo od České ghíčko


MRKVÁČEK
MRKVÁČEK

Vše smícháme vařečkou a přidáme 1 čl prášku do pečiva bez fosfátů
Vlijeme do bábovkové formy a pečeme na 160 stupňů Celsia 30 minut.Po vychladnutí zdobíme hořkou čokoládou se zakyskou, 50 g hořké kvalitní čokolády rozpustíme ve vodní lázni přidáme 1 pl zakysané smetany 12%. Zdobíme vršek bábovky, posypeme drcenými lyofilizovanými jahodami .. koupíte například na @mix.it

A Posypeme jadérky z granátového jablka a semínky z bílého sezamu.

A je hotovo

Dobrou chuť ❤️

MALINOVÉ SRDCE

MALINOVÉ SRDCE

❤️Recept:
3 banány
200 ml mandlového mléka rozmixovat s banány
2 pl ghí
2 vejce větší velikosti
2 pl nepraženého kakaa
1 čl skořice
3 pl vanilkové hrášky
10 pl pohankové mouky
2 pl psylia
1/2čl prášku do pečiva bez lepku
2 pl mandlových plátků a 2 pl hořké kvalitní rozdrobené čokolády ( minimálně 74 % )Vše dohromady smícháme

Vlijeme do firmy tvaru ❤️ a pečeme 35 minut na 160 stupně CelsiaPo upečení necháme vychladnout na mřížce.
Připravíme si malinový přeliv:
Šťávu z 1 citronu zamícháme s 3 pl moučkového třtinového cukru a 2 pl malinové drti z lyofilizovaných malin. Zdobíme srdíčko a je hotovo. Můžeme nechat zatáhnout polevu a nebo servírujeme hned, podle toho jak to vydržíte

KOKOSOVÝ MATCHA CAKE

KOKOSOVÝ MATCHA CAKE

Recept:

ovesná krusta
13 pl ovesných vloček
Špetka Bourbon vanilky
1 pl matcha prášku
3 pl čekankového sirupu
Půl čl kardamonu
100 g máslaVytvoříme hmotu kterou vytlačíme do kulaté pečícím papírem vystlané formy o průměru 22 cm


Dáme do lednice ztuhnout.

Připravíme si krém:
500 g riccoty
100 ml kokosového mléka z plechovky
50 g třtinového cukru moučkového
3 pl jemně mletého kokosu
Šťáva z 1 citronu

Vše vyšleháme a rozmixujeme
Zahřejeme v kastrulku a přidáme 5 čl agaru zamícháme a zahříváme ještě 4 minutky a mícháme, pokud se vytvoří hrudky rozmixovat. Plníme Na korpus a posypeme matcha práškem a zdobíme sušenými kvítkyDáme ztuhnout do lednice nejlépe přes noc.
Dobrou chuť

Tip:Můžeme ještě zdobit libovolným sirupem nebo jemně posypat moučkovým cukrem, pto ty, kdo mají rádi sladší.

KARAMELOVO - KÁVOVÝ CAKE

KARAMELOVO - KÁVOVÝ CAKE

Recept:

Korpus:

100 g karamelových sušenek Lotus
150 g mletých ovesných vloček
2 pl mletých vlašských ořechů
120 g máslaNáplň:
200 g mascarpone
250 g ricotty
1 lžička br. Škrobu
2 lžičky instantní kávy
60 g cukru kokosového
2 pl želatiny práškové
1 dcl vody


Sušenky rozdrtit, vločky pomlít a máslo rozpustit. Smíchat a dát vychladnout, ztuhnout do lednice.Připravit náplň, vše smíchat a vlít želatinu připravenou v troše vody. Vlijeme na sušenkový základ a dáme vychladit do lednice. Zdobíme popraškem kokosového cukru.

KŘEHKÝ KOLÁČ S MANDLOVÝM MARCIPÁNEM A HRUŠKAMI

Recept na křehké těsto:

250g celozrnné mouky špaldové, 190g másla, 2 kapky vanilky, 1pl citronové šťávy, 2 žloutky. Těsto zpracujeme s pevným chladným máslem. Dám na hodinu do lednice.Marcipán: 200g mandlí rozemletých, 150 až 200g moučkového cukru jakékoliv řepného, třtinového, xylitolu, erythritolu, apod. Šťáva z poloviny citrónu, voda dle potřeby 2 pl. Opatrně zpracujeme těsto a dáme do fólie do lednice.Poleva: 2 pl meruňkového džemu bez cukru, 2 pl citronové šťávy, 2 pl rumu.Po hodině vyndáme těsto z lednice a rozválíme ho. Přeneseme do formy kulaté o průměru 28 cm a vytvoříme okraje. Koláč několikrát propíchneme vidličkou proti vyboulení. Na koláč vystřihneme pečící papír do kulata s Okraji a tento posypeme hráškem, aby se mi těsto nevyboulilo. Dáme pect do trouby na 190 stupňů Celsia. Rozválíme si marcipán do kulata a přineseme na koláč z kterého jsme sundali papír s hráškem. Nakrájíme si oloupané hrušky na měsíčky a poklademe na marcipán do vějířku. Potřeme hrušky polevou a pečeme na 170 stupňů Celsia 30 minut.
Podáváme vychladlé. Dobrou chuť. Je vynikající