OVOCNÉ KNEDLÍČKY

Nevíte jakým jídlem začít den? Nemáte dost času? No tak pokud vstávate brzo ráno a pospícháte, víte, jak to je..nemáte prostě v dnešní uspěchané době ve všední den čas se rozmazlovat? Je to otázka 15 minut i s vařením.

Vážně nemáte tento čas na přípravu snídaně? Pokud jsem vás stále nepřesvědčila...tak si udělejte čas alespoň ve dnech volna a připravte si k snídani tyhle obyčejně neobyčejné tvarohové knedlíky s ovocem.

Na 4 knedlíčky potřebujete

  1. 125 g polotučného tvarohu
  2.  1 pl ghí
  3.  špetka soli
  4.  jedno malé vajíčko nebo polovina velkého
  5.  70 g ovesné bezlepkové mouky
  6. Zpracujeme těsto rukama a vytvoříme 4 čtverečky do kterých zabalíme ovoce. Já jsem volila banán, borůvky a třešně.
  7. Knedlíčky vaříme 10 minut ve vroucí vodě. Po vyndání z vody obaluje knedlíčky v carobu, mletém máku a kokosu. Posypeme pistáciemi, goji, černým sezamem, mrazem sušenými malinami a mandlovými plátky a na závěr jemně zdobíme datlovým sirupem, což je kromě ovoce jediné sladidlo takže skoro cukrfree :-)

SLANÉ GALLETKY S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Jsou vynikající i jako občerstvení pro návštěvy.

Na těsto potřebujete:

  1. 2 hrnky špaldové celozrnné mouky
  2.  220 ml zakysané smetany
  3. 1 pl medvědího česneku
  4.  1/3 čl himálajské soli
  5.  1/3 čl prdopeč bez fosfátů
  6.  Z těsta tvoříme 4 bochánky. Každý z nich vytvarujeme do kulatého tvaru o síle 3 mm.
  7. Plnila jsem rajčatovým protlakem smíchaným s ghí, krůtí vysokoprocentní šunkou, mozzarellou strouhanou na hrubo, lososem, baby špenátem, konopným loupaným semínkem a červenou řepou. Galletky zabalíme tak, že po straně těsto ohneme. Okraj těsta potřeme rozkvedlaným žloutkem. Pečeme v troubě horkovzdušné 20 minut na 180 stupňů Celsia.

ŽITNÝ CHLÉB S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM A FIALKAMI

Strašně ráda vzpomínám na tuhle dobrotu. Fialky jsou chuťově naprosto luxusní. Obyčejný chleba se stane neobyčejným.

Už aby bylo opět obdobé fialek. Je to gurmánský zážitek.

Příprava jednoduchá - žitný kváskový chléb namažeme arašídovým máslem a posypeme kvítky z fialek. Podáváme například i s hroznovým vínem.

VAJEČNÁ OMELETA  S OVESNÝMI VLOČKAMI

Vaječná omeleta s ovesnými vločkami a medvědím česnekem, žitno pšeničný chléb s máslem s medvědím česnekem, ředkvičky a salátová okurka.

  1. 2 vejce
  2. 30 g ovesných vloček
  3. špetka růžové himalájské soli
  4. 1 čl sušeného nebo 10 g čerstvého medvědího česneku
  5. kapka oleje - připravíme omeletu
  6. plátek žitného chleba kváskového a ředkvičky
  7. máslo s medvědím česnekem
  8. Máslo s medvědím česnekem připravíme tak, že povolené máslo vyšleháme se solí a jemně nasekaným medvědím českenem - čerstvým. Vytvarujeme jakýkoliv tvar chceme a dáme ztuhnout do lednice. Podáváme tak, že postupně odkrajujeme libovolně na pečivo, nebo k jakémukoliv jinému využití.

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

Švestkový koláč ze špaldové celozrnné mouky

Recept:

  1. 1/4 hrnku řepkového máslového oleje Manka
  2. šťáva z poloviny citrónu
  3.  250 g polotučného tvarohu
  4.  špetka soli
  5.  1 vejce
  6. poté přidáme hrnek a půl celozrnné špaldové mouky
  7. 2 čl prdopeč bez fosfátů
  8.  stevii dle chuti
  9.  vanilkový extrakt pár kapek
  10. 100 ml vody
  11.  Vše smícháme s vlijeme do silikonové koláčové formy o průměru 28 cm.
  12. Na těsto rozprostřeme dokolečka vypeckované švestky a posypeme drobenkou, kterou si připravíme z 1 lžíce másla rozpuštěného a 1 lžíce xylitolu nebo kokosového cukru a 1 lžíce mouky špaldové celozrnné. Koláč ještě posypeme asi 20 ks loupaných mandlí a dáme péct na 160 stupňů Celsia na 45 minut.

Určitě Vás bude zajímat, jak ušetřit penízky, nemám pravdu? Tak třeba při výrobě domácího rostlinného mléka.

Výrobou rostlinného mléka doma získáte rozhodně nutričně lepší mléko, než když si ho koupíte v obchodě.  Chuť je prostě nenahraditelná. Vyzkoušejte a uvidíte.

Makové mléko je velmi oblíbené kvůli vysokému obsahu vápníku. Může obsahovat totiž až cca 200 mg vápníku na 100ml. Vedle toho obsahuje i 3g bílkovin a některé minerály. Má velmi zajímavou, nahořklou či jemně nakyslou chuť.

Mandlové mléko obsahuje spoustu minerálů: magnesium, selen, mangan a také vitamin E. Je v něm i vápník (cca 80mg vápníku na 100ml), neobsahuje však tak vysoký podíl bílkovin, jak bývá někdy tradováno (pouze jednotky gramů). Má jemnou, oříškovou chuť.

Rýžové mléko je oblíbené mezi sportovci. Je v něm spousta sacharidů (asi 10g na 100ml), ale téměř žádné tuky. Má velmi výraznou chuť po rýži, i když velmi záleží na odrůdě, ze které mléko děláte.

Ovesné mléko je nabité vitaminem B a E. Dá se dělat jak přímo z ovsa, tak i ovesných vloček. Nechybí v něm minerály jako magnesium, selen, měď a mangan a dokonce i nemalé množství železa.

Mléko konopné obsahuje vysoký podíl omega 3 a 6 mastných kyselin, navíc v ideálním poměru pro vegany. Na mléko se dá použít neloupané konopné semínko, mixér si s ním hravě poradí. Ve 100ml jsou také 2 gramy vysoce kvalitních bílkovin. I konopné mléko má velmi jemnou, lehce oříškovou chuť. - strašně mi chutná

Mléko slunečnicové obsahuje hořčík, selen, niacin, zinek, kyselinu pantotenovou, železo, vápník, fosfor hořčík, selen, niacin, zinek, kyselinu pantotenovou, železo, vápník, fosfor a Omega-6 polynenasycené mastné kyseliny (naneštěstí v něm chybí omega 3 mastné kyseliny). Jeho chuť je výrazná, zemitá.

JAK SI TYTO MLÉKA VYROBIT?

Sojové mléko - Sójové boby namočíme přes noc do vody (dávkování je zhruba 200g sušených bobů na 2l vody), ráno je propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce s dvěma litry čerstvé vody, necháme projít varem a po vychladnutí rozmixujeme v mixéru. Pak je procedíme přes plátno. Zůstane nám sójové mléko a sójová drť, kterou můžeme využít při přípravě pomazánek.

Konopné mléko - menší hrnek neloupaných konopných semínek (běžně k sehnání v prodejnách zdravé výživy) zalijeme ve větší nádobě vodou a necháme přes noc nabobtnat. Poté vodu vylejeme a přidáme čerstvou v poměru 1:3 (semínka/voda) a rozmixujeme na jemné mléko. Konopné mléko obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, má výborný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, obsahuje spoustu minerálů (hořčík, železo, fosfor, draslík, vápník...) a vitaminů (A, B, E), což z něj činí nápoj, který by ve vašem jídelníčku neměl chybět.
.
Mandlové mléko - prostě vynikající - 150 gramů mandlí nasekáme nebo nahrubo rozmixujeme. Zalijeme litrem studené vody a necháme dvě až tři hodiny vyluhovat, občas promícháme sedlinu. Poté pečlivě rozmixujeme a přecedíme. Mandlové mléko je díky zásaditosti výborným nápojem na překyselený organismus. K přednostem tohoto nápoje patří vysoký obsah vápníku, draslíku, fosforu a hořčíku. Pokud použijeme oloupané mandle, můžeme drť dále využít - třeba do kaše.

Makové mléko - Namletý mák zalijeme přiměřeným množstvím vody (zhruba 150 gramů na litr vody) a necháme 2 až 3 hodiny luhovat při pokojové teplotě. Směs pečlivě roxmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátno. Makové mléko je, podobně jako mandlové, výrazně zásadité a mák má vysoký obsah vápníku (1460 mg ve 100 gramech). Bohužel využitelnost tohoto vápníku je poměrně nízká.Kokosové mlékov -

Kokosové mléko je snadno sehnatelné v běžných obchodech, balené do plechovek. Co když ale chcete připravit třeba kari omáčku a zjistíte, že jej doma nemáte a obchody jsou zavřené? Pokud máte doma strouhaný kokos, můžete si připravit mléko z něj. Zalijete jej horkou (ale ne vařicí vodou), necháte chvíli stát a rozmixujete. Poté jej přecedíte přes plátno. Z osobní zkušenosti doporučuju najít si vhodný zdroj strouhaného kokosu - mnohé levné zboží je jen vysušená drť a mléko z něj bude bez chuti. Doporučuji strouhaný kokos od Country Life, který je hrubější, voňavý a krásně "mastný".

Sezamové mléko . V mlýnku pomeleme šálek sezamových semínek, které zalijeme třemi šálky vody studené vody. Ideální je nechat semínka 2-3 hodiny ustát a nabobtnat, ale můžeme směs použít rovnou. Důkladně ji rozmixujeme na tekutinu bílé barvy a přecedíme přes sítko. Podle chuti "mléko" dochutíme.

Rýžové mléko nevařené - 100 gramů natural rýže propláchněte, zalijte litrem čerstvé studené vody a nechte 2 až 3 hodiny luhovat při pokojové teplotě. Poté pečlivě rozmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátno a dochutťe dle libosti.Tip: Návodů na výrobu rostlinných mlék najdete spoustu. Oříšková a semínková mléka jsou hodně řídká, tučnější a většinou chutnější, obilná zase díky škrobům hustější. Zkuste experimentovat s vhodným poměrem oříšků/semínek s obilovinami.

JAK SI PŘIPRAVIT ROSTLINNOU SMETANU?
Ingredience:
1/2 hrnku ovesných vloček
1/2 hrnku kvalitního strouhaného kokosu
voda
Postup: Strouhaný kokos a ovesné vločky máme jistě každý doma po ruce pořád :-) Na rostlinnou smetanu potřebujete vločky s kokosem (nejradši mám ten Bio od Country Life, je pěkně "mastný", tuctový supermarketový příliš vůně a chuti neudělá) smíchat v poměru 1:1, zalít je zhruba stejným objemem vody a nechat nabobtnat. Nejlépe přes noc, ale na rychlé použítí stačí s horkou vodou pár minut. Pak je rozmixujte a prožeňte přes cedník nebo plátýnko. A rostlinná smetana je na světě. Díky škrobu na ohni krásně houstne a kokos jí dodává plnotučnou chuť. Pokud vám zbude, uložte ji v lednici. Zatím mám vyzkoušeno, že vydrží zhruba dva dny. Experimentujte s různými poměry vloček, kokosu a vody a najděte si svoji optimální hustotu a chuť. Vyzkoušejte místo ovsa i pohanku - bezlepkovou variantu :-) - rozmixovaný zbytek se dá využít do kaší - přidejte vodu, rozinky, nechte přes noc nabobtnat a ráno ohřejte. K dochucení můžete využít i lahůdkové droždí lahůdkové droždí - v případě omáčky bude smetanová iluze takřka dokonalá

RYBÍ HAMBÁČ

Prostě domácí je domácí

Recept na bulky:

  1. 250 g polotučného tvarohu smícháme s 50 ml Vody, 1 a půl hrnku špaldové mouky, lžička černého sezamu, půl čl růžové himálajské soli, 1 lžička jedlé sody. Tvoříme 5 ks bulek a rozprostřeme na pekáč na pečící papír. Vložíme do trouby a pečeme na 180 stupňů 20 minut.
  2. Dip..2 pl hřívou hořčice, 1 pl sušeného medvědího česneku, 5 pl zakysané smetany 12 %, špetka soli
  3.  Tresku podusíme 15 minut s libovolným kořením.
  4. Ze dvou vajíček a 3 lžic krájených žampionů sterilovaných a špetky soli tvoříme malé omeletky
  5. Můžeme kompletovat
  6. zdobíme lístky bazalky a oregána

ZÁZVOROVÝ SIRUP

Recept na 2 l:

  1. 700g zázvoru nastrouhat najemno
  2. 800 ml citronové šťávy a 200 ml převařené vody
  3. 3 badyány
  4. 2 skořice celé
  5. 4 hřebíčky
  6. 400g kokosového cukru
  7. Vše smícháme a necháme uležet do rána při pokojové teplotě, poté přecedíme přes sítko a ještě přes plátýnko.
  8. Plníme do sklenice a uchováváme v chladu ♡

SÝROVÉ KREKRY

Sýrové krekry špaldové a sýrové krekry garam masala pohankové

Recept:

  1. 170 g strouhaného sýra mozzarella
  2. 1 pl psylia
  3. 100g mouky
  4. 50 g másla.
  5. Záleží na mouce pokud to bude sypké přidejte máslo nebo řepkový olej. Solit není třeba a nebo špetka soli a libovolně koření na obměnu, pak máte hned různé druhy.
  6. Pohankové jsou to samé těsto jen mouka pohanková celozrnná a lžíce koření garam masala. Podle mouky přidáte máslo, můžete využít i  ghí .

DÝŇOVO-KOKOSOVÁ POLÉVKA

Dýňovo-kokosová polévka se sýrem.

Do polévky jsem přidala i strouhaný Grand Moravia nebo můžete jiný sýr. Polévka byla jako vždy smyslná a pro ty co milují dýňovou polévku je to příjemná možnost změny.

Recept:

  1. 1 malá dýně hokaido
  2. dýni nakrájet i se slupkou na kousky a dát vařit asi 15 minutek do litru a půl Vody
  3. osolíme půl lžičky mořské soli nebo růžové himálajské soli
  4. koření garam masala čtvrt lžičky
  5. kmín mletý špetka
  6.  kurkuma půl čl nebo celá, jak máte rádi pikantní - záleží na vás
  7. 150 ml kokosového mléka z plechovky/ husté/
  8. 1 pl lahudkového droždí. Zdobíme kvítky nebo drcenými ořechy dle chuti, můžeme i semínka jak je libo.
  9. Miluji s dýňovými semínky.Na pánvi osmahneme na sucho, na kostičky na žitný chléb.Já měla k tomu ještě krekry pohankové s Garam masalou

BRAMBOROVÉ LOKŠE

Bramborové lokše (placky) rodinná porce

  1. 5 středních brambor uvaříme a necháme vychladnout a nastrouháme najemno
  2. 1 vejce
  3. 150 g hladké špaldové mouky (může být i celozrnná)
  4. 100 g řeckéh jogurtu natural
  5. 1 čl drceného kmínu
  6. 1 čl tymiánu
  7. růžová mořská sůl 1 čl
  8. 1/3 čl jedlé sody
  9. Vytvoříme těsto a tvoříme placky o průměru 6 cm a o tloušŤce půl cm.
  10. Opečeme na sucho na pánvi nebo na plotýnce a to z obou stran. Po opečení potřeme slabě ghí.
  11. Plníme na slano - a to libovolnou směsí - já měla dušenou hlívu ústřičnou s cootage, rajčátky a olivami, drcené postácie a kvalitní uzené maso. Zdobila jsem libečkem.

MRKVOVÉ LÍVANCE

Mrkvové lívance s domácími švestkovými povidly

Recept:

  1. 500 ml polotučného mléka nebo rostlinného
  2. 150 g špaldové celozrnné mouky
  3. 100 g strouhané mrkve - najemno
  4. 1/3 čl jedlé sody
  5. 2 vejce
  6. 1 pl řepkového oleje nebo ghí
  7. Z těsta tvoříme lívance o průměru 10 cm a promažeme domácími švestkovými povidly bez cukru nebo domácími čokopovidly - švestková nutela
  8. Zdobíme dle chuti - mrkev, oříšky, sušené ovoce, granátové jablko, semínka atd.Dobrou chuť - jsou vynikající.

PEČENÉ MATCHA KULIČKY - NEJEN VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Recept:

  1. 150 g ovesných nebo jiných vloček
  2. 130-150 g studeného másla
  3. 80 g tř. cukru, cukru, kokosového cukru, xylitolu, erythritolu, fruktozy, jak kdo chcete
  4. špetka pravé bourbone vanilky
  5. 80 g mletých pistácií
  6. 1,5 pl matcha čaje v originál kvalitě z Japonska
  7. 100 g mletých mandlí
  8. 2 kapky aroma hořkých mandlí
  9. Pokud je těsto řidší a nejde dobře tvarovat máčíme si trošku roce aby se těsto nelepilo, nebo přidáme vločky či trochu mouky špaldové celozrnné.
  10. Z těsta tvoříme kuličky, které dáme na 180 stupňů zapéct do trouby asi 5 minut - 10 minut dle trouby

Já jsem ještě pocákala olivovým olejem a přidala jsem tyminán pro okořenění.A byly suprové - za mě mňamka

RÝŽOVÁ OČKA S MARMELÁDOU - VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Recept:

  1. 200 g rýžové mouky
  2. 160 g jahelných vloček
  3.  160 g mletého kokosu
  4. 2 pl mletých lněných semínek
  5.  2 lžíce kvalitního kakaa
  6.  160 g másla
  7.  140 g medu
  8.  2 vejce
  9.  domácí rybízová marmeláda bez cukru - vypracujeme hladké těsto
  10. těsto  dáme na hodinu do lednice ztuhnout a z těsta tvoříme kuličky, vytvoříme důlek, do kterého dáme marmeládu a pečme na 160°C asi 25 minut. 

MRKVOVÉ CUKROVÍ - NEJEN NA VÁNOCE

Recept:

  1. 180g jemně nastrouhané mrkve
  2. 300 g bezlepkové mouky
  3.  250 g alsanu - rostlinný tuk, nebo másla
  4.  půl sáčku prdopeč
  5.  moučkový xylitol na obalení.
  6. Pečeme asi 15 minut na 160 stupňů dle trouby. Poté necháme mírně vychladnout pozor je hodně křehké, a poté opatrně obalujeme v moučce

POMERANČOVÁ MARMELÁDA

Úžasná a neodolatelná pomerančová marmeláda

Recept : 2 kg pomerančů což je asi 8 pomerančů, 2 pomeranče důkladně vydrhneme kartáčkem s octovou vodou a kůru nahrubo nastrouháme, okrájíme pomeranče od slupky,tak aby nám tam nezůstala ani bílá část slupky, vse kromě 3 pomerančů rozmixujeme a ty tři nakrájíme na menší kostičky.

Rozmixované pomeranče dáme do hrnce i s kůrou a kostičkami pomerančů a přivedeme k varu, přidáme špetku soli a šťávu ze 2 citronů, 1/3 čl zázvoru a taktéž skořice a kardamonu, 8 hřebíčků a 4 pl guarove gumy a 250g xylitolu nebo můžeme použít 500g želírovacího cukru, vaříme za promíchávání 15 minut, před koncem vmícháme také 2 pl rumu a necháme přejít varem. Plníme do sklenic a otočíme dnem vzhůru. Poté zavaříme 10 minut v hrnci nebo můžeme dát do myčky na nejvyšší program na prázdno bez tablety

ČOKOLÁDOVÝ DORT S LESNÍM OVOCEM

Recept:
Na korpus potřebujeme

  1. 2 banány
  2. 100 g 85% hořké čokolády
  3. 200 g hořské čokolády s malinami
  4. 240 ml teplé vody
  5. 100 g mraženého lesního ovoce
  6. 200 g kokosového cukru
  7. 120 ml kokosového oleje
  8. 300 g špaldové celozrnné mouky
  9. 3 vejce
  10. 2 pl holandského kakaa
  11. 120 ml mandlového mléka
  12. 1/2 čl soli mořské
  13. 3 čl prdopeč bez fosfátů
  14. 1 a 1/2 čl vanilky
  15. Všechny suroviny smícháme nejprve sypké zvlášť a tekuté zvlášť, kdy do tekutých rozpustíme hořkou čokoládu ve vodní lázni
  16. pečeme na 160°C ve formě kulaté o průměru 27 cm cca 35 minut - kontrola špejlí - nesmí se lepit

Necháme vychladnout na mřížce.

Ppřipravíme si čokoládovou ganache

  1. 100 g hořské kvalitní čokolády více jak 72% kakaa, nejlépe 85%
  2. 100 ml smetany 30%
  3. 10 g másla
  4. jemně promícháváme a odstavíme
  5. připravíme si čokoládový krém, na který potřebujeme 500 g polotučného tvarohu a 100 g hořké čokolády s obsahem kakaa nad 72 %.,3 pl medu lesního a 50 g želatiny kterou připravíme dle návodu a to tak, že si želatinu rozmícháme v 100 ml horké vody - přilijeme do tvarohu vymíchaného s rozpouštěnou čokoládou a dáme na půl hodiny do lednice průběžně chodíme cca co 5 minut míchat, aby se nám neutvořčili hrudky. Pokud se utvoří krém rozmixujeme do hladka.
  6. Dort podélně prořízneme a pomažeme krémem, přiklopíme a obmažeme celý dokola i zvrchu také krémem - necháme si stranou 5 pl krému na vršek dortu. Na povrch dáme čokoládovou ganache A na ní nastříkáme sáčkem doprostřed kolo - doprostřed položíme zmrzlé lesní ovoce, které zakápneme želatinou 5g želatiny s 20 ml vody - dort dokola posypeme čokoládovými kousky z hořké čokolády a do tvarohové náplně kolem lesního ovoce zapíchneme kousky kvalitní čokolády na ozdobu. Dáme do lednice vychladit nejlépe přes noc, ať se chutě spojí a dort se krásně rozleží.

LEMON CURD

Recept:

  1. 6 žloutků
  2. 120 g erythritolu sladidla nebo xylitolu / medu/
  3. kůra ze dvou bio citronů
  4. šťáva ze dvou bio citronů
  5. mícháme na sporáku ve vodní lázni do zhoustnutí
  6. přidáme 100g rostlinného tuku alsan bio nebo másla a plníme do skleničky a uchovávání je v lednici 14 dní

JÁHLOVÉ KULIČKY  RAFAELO - KOKOSOVÉ

/vánoční cukroví/

Recept:

100 g  jahel uvaříme v 300 ml vody nebo rýžového mléka - vaříme 20 minut - jáhly před vařením dvakrát spaříme vroucí vodou, abychom se zbavily hořkosti - nevynechávat !!!

30 g kokosové mouky, 80 g kokosu strouhaného, 20 g mletých pistácií, 6 pl medu, kůra z poloviny bio citronu /nebo sušená kůra bio/, 2 kapky vanilkového aroma - ze všech surovin tvoříme kuličky  a do každé zabalíme jednu pistácii a obalíme v kokosuj, uchováváme v chladu

JÁHLOVÉ KULIČKY FERRERO ROSCHER LÍSKOOŘÍŠKOVÉ

/vánoční cukroví/

100 g uvařených jahel v 300 ml vody nebo rýžového mléka - vaříme 20 minut - jáhly před vařením dvakrát spaříme vroucí vodou abychom se zbavily hořkosti - nevynechávat !!!

8 pl medu,  půl pl skořice, 100 g lískooříškové moučky /rozmixujeme lískáče do jemna/, 3 pl carobu nebo , kakaa

Tvoříme kuličky, do každé zabalíme lískový oříšek a obalujeme v drcených lískových oříšcích

MÁTOVÉ KOŠÍČKY S ČOKOLÁDOU

Recept:

První těsto: 150g mletých pistácii, 100g práškového třtinového cukru nebo xylitolu na prášek rozmixujeme, přidáme tři kapky mátového oleje od salusu a opatrně vodu -pár lžiček na spojení - přidáváme opatrně... Pokud je to řídké přidejte cukr a mandle, z těsta tvoříme kuličky

Druhé těsto - 300 g mletých mandlí a 250 g cukru stejného jako k pistáciim plus tři kapky mátového oleje a dvě kapky vanilky. Opět tvoříme těsto stejně jako předešlé pistáciové - s vodou opatrně. Kuličku z pistácie zabalíme dobře do mandlového těsta a kuličku zplošťíme. Do papírového košíčku nalijeme rozpuštěnou čokoládu do jedné třetiny. Do čokolády položíme zploštělou kuličku a zalijeme čokoládou.

Použila jsem bílou vegan a hořkou vegan. Ještě můžete ozdobit drcenými goji a pistáciemi, drobky hořké čokolády apod.

Košíčky dáme ztuhnout do lednice a uchováváme na chladném místě nebo v lednici. 

ŠVESTKOVÁ POVIDLA S ČOKOLÁDOU - BEZ MÍCHÁNÍ

Švestková povidla s čokoládou - bez míchání.... nekecám... Opravdu se nepřipálí.. ...tedy pokud opravdu dodržíte zásadní pravidlo a to, že je ani jednou nezamícháte 😉😘

Recept: 3 kg švestek, 400g kokosového cukru, 120 ml balzamico octa

  1. švestky vypeckované naplníme do velkého hrnce, přelijeme octem a zasypeme kokosovým cukrem. Nemícháme !!!!
  2. Přikryjeme pokličkou a necháme přes noc ležet.
  3. Druhý den dáme vařit na sporák opět nemícháme!!!
  4. Prostě jen zapneme hořák a 3 hodiny vaříme mírným varem.
  5. Vůbec nemusíme povidla hlídat.. Klidně si odejděte na zahradu a relaxujte 😁😘
  6. Hlavně je nemíchejte 😂😂 .
  7. Poté je rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme lžíci rumu a lžičku skořice a 400g hořké kvalitní čokolády, mícháme do rozpuštění čokolády a spojení chutí.. je to delikatesa
  8. můžeme plnit do umytých sklenic, zavřeme víčkem a obrátíme dnem vzhůru. Sklenice můžeme sterilovat 20 minut v hrnci s vodou při 80 stupních nebo zavařit v myčce, kdy pustíte program na nejvyšší teplotu..bez tablety na mytí .
  9. Kdo se nebojí že mu povidla chytí plíseň nemusí již nic dělat a nechá vychladnout a dále nesteriluje. Vydrží i tak. Musíte mít ale opravdu řádně vymyté sklenice a víčka vařící vodou.

CAROBOVO POHANKOVÉ ROHLÍČKY

Moje oblíbené cukroví. Miluji pohankovou chuť a zde to platí zase tak specificky jako třeba u avokáda - buďto ji milujeme nebo ji nesnášíme. V kombinaci s carobem je naprosto luxusní. Doporučuji vyzkoušet.

🌟Carobovopohankové rohlíčky🌟 🥐

Chuť delikátní a jemně oříšková. S nimi budou Vánoce zase o špetku originálnější

Recept je rovnou na 1 várku: 240 g celozrnné pohankové mouky, 1 čl psylia, 25 g carobu,  75 g třtinového moučkového cukru, 100g mletých vlašských ořechů, 200 g másla.

Tvoříme těsto které necháme přes noc odpočívat v lednici nebo alespoň hodinku a poté tvoříme z těsta libovolně rohlíčky. Pečeme na 160°C cca 10 min. Dle typu trouby rohlíčky kontrolujte. Po vyndání z trouby a po mírném zchladnutí obalujeme v třtinovém moučkovém cukru. Dobrou chuť  a ať vydrží do Vánoc

Z této várky vyjde cca 600 g rohlíčků.

Skořicovo kakaové spirálky se slunečnicí v medu

Skořicovo kakaové spirálky se slunečnicí v medu

Recept: 300 g špaldové celozrnné mouky, 100g třtinového cukru moučka, 100g másla, 4 pl kokosového oleje, 2 pl kakaa do jedné poloviny těsta, 2 pl skořice do druhé půlky těsta, 1 čl vanilky.

Bez kakaa a skořice zpracujeme těsto, rozdělíme na dvě poloviny a do jedné zapracujeme skořici a do druhé kakao.

Z těsta tvoříme spirálkya stlačíme prstem na plech vyložený pečícím papírem.Slunečnicová nádivka: 2 pl medu a 80 g slunečnicových loupaných semínek, 2 pl kokosové smetany, vše svaříme a smícháme s 2 pl másla necháme zchladnout a zdobíme vršky spirálek, pečeme na 160 stupňů Celsia 10 až 15 minut až začnou semínka zlátnout vyndáme a necháme vychladnout na plechu.

Linecké matcha cukroví

Linecké matcha s třešňovou marmeládou a ořechy 🎄

🌟Recept: 240g špaldové mouky, 160g másla, 1 žloutek, špetka soli, 1 čl vanilkového extraktu, 80g fruktózy, 1 pl matcha prášek kvalitní japonský matcha

Slepuji marmeládou se sníženým obsahem cukru smíchanou s mletými vlašskými ořechy. Posypat a fruktózou nebo třtinovým moučkovým cukrem.

Špaldové ořechové pracny s karamelem

Špaldové ořechové pracny s karamelem

Recept: na jednu dávku 150 g vl. ořechů mletých
7 ks hřebíčku rozdrtit v hmoždíři, 200 g celozrnné špaldové mouky, 20 g nepraženého kakaa, půl čl. mleté skořice, špetka kardamonu,1 celé vejce, 150 g másla nebo veg. tuku Alsan. Těsto vtlačíme do formiček nejlépe silikonových a pečeme 10 minut na 160°C dle typu trouby.
Zdobíme karamelem, nebo můžeme spojovat třeba tvary ořechů karamelem - kdy naředíme více karamel máslem a smetanou aby byl krémový a ne tak pevný.
Příprava kokosového karamelu: na jednu várku 40 g třtinového cukru necháme zkaramelizovat na rozpálené pánvi a opatrně po troškách přimícháme kokosovou smetanu z plechovku (mléko) a to podle toho jakou chceme konzistenci - pokud tvrdí stačí 1 až 2 pl ale prská to ať se neopaříte, musíte opatrně!!! A poté ještě vymíchat s 1 pl másla. A můžete zdobit cik cak povrch tvarů pracen. Pro jemnější karamel přidáte toho mléka /smetany/ více a to cca 3 pl a 2 pl másla. Pozor rychle tuhne, pracujte rychle.

Zázvorovo citronové linecké s citronovou polevou

Zázvorovo-citronové linecké s citronovou polevou a zdobením
Recept na jednu várku: 250 g špaldové celozrnné mouky
160 g másla, 1 žloutek, 80 g kokosového cukru moučka, kůra ze čtvrtiny citronu a 1 pl citronové šťávy, 1 pl suš. zázvoru nebo můžeme nastrouhat čerstvý cca půl lžičky. Těsto zpracujeme a necháme uležete v lednici alespoň hodinu
Vyválíme tenký plát a vykrájíme libovolně tvary, pečeme na 160 °C cca 10 minut dle typu trouby. Zdobíme citronovou polevou a posypeme libovolně ozdobou, hořká drť z čokolády, semínka se sušeným ovocem, ořechy apod.
Citronová poleva, štáva ze čtvrtiny citronu, 2,5 pl třtinového cukru moučka, smícháme a chvilku vymícháme metličkou.

NEPEČENÉ LOTUSKOVÉ KULIČKY S HOŘKOU ČOKOLÁDOU  A OŘECHY

Recept:

cca 60 kuliček

400 g drcených sušenek karamelové LOTUS, 100 g pohankových jemných vloček, 200 g rozpuštěné kvalitní hořké čokolády, 4 pl rumu (můžeme vynechat), dle potřeby voda cca 150 ml - přidávat do spojení průběžně, 100 g kešu mouky - mleté kešu oříšky. Veškeré suroviny spojíme a prohněteme těsto, tvoříme kuličky a zdobíme - obalíme v nepraženém kakau a skořici. Zdobíme rozpuštěnou kvalitní hořkou čokoládou a posypeme drcenými pistáciemi a sušenými malinami (lyofilizované ovoce). Necháme v lednici ztuhnout. Uchováváme v chladu. Vydrží několik týdnů.

ZDRAVĚJŠÍ KOKOSKY S KVALITNÍ BÍLOU ČOKOLÁDOU

Recept na cca 90 ks -

6 bílků pokojové teploty vyšlehat se špetkou růžové himalájské solipřidat špetku vanilky bourbone80 g kokosového cukru a zašlehat ne moc dlouho ať nespadne pěna- přidat opatrně 200 g kokosu kvalitního - já mám bio z filipínských kokosů a opatrně vmísíme do sněhunecháme chvilku odležet asi 10 minutek a tvarujeme lžičkami na plech vyložený pečícím papírem malé hrudky - kokosky. Pečeme na 170°C cca 10 až 15 minut - dle typu trouby - až kokosky začnou zlátnout vytáhneme je a necháme vychladnout na plechu. Z tohoto množství mám 90 ks kokosek - maličkých průměr cca 1,3 cm

Příprava bílé kokosové čokolády - 100 g kakaového másla, 30 g třtinového cukru, 4 pl kokosové smetany či plechovkového mléka, 2 pl plnotučného nebo polotučného sušeného mléka a špetka vanillky bourbone. Kakaové máslo roztavíme, přidáme cukr a kokosovou smetanu či mléko a opatrně vymícháme, přidáme vanilku a sušené mléko a vymícháme do hladka. Vychladlé kokosky máčíme v čokoládě, zdobíme libobolně pistáciemi a sušeným ovocem a necháme ztuhnout v lednici. Uchováváme v lednici.

Dobrou chuť jsou prostě boží :-)

ŠPALDOVO POHANKOVÉ PERNÍČKY ihned měkké

Každý má asi v rodině nějaký ten oblíbený recept na perníčky. Perníčky jsou klasika a někdo je třeba ani nedělá a nemá je rád. Přiznám se že moc takových lidí neznám.

Nabízím vám tyhle vynikající perníčky ihned měkké a recept výjimečně není můj ale přinesla ho dcera ze školy z kroužku vaření. Dle něho jsem s dětmi upekla tři várky těsta a dneska je čeká zdobení. Jen tedy podotýkám, že recept jsem si upravila.

Vložím vám sem původní recept i ten můj. Původní byl z bílé mouky pšeničné a normálního cukru. Takhle už nepeču z bílé mouky takže jsem upravila podle sebe a jsou také křehké a vynikající. Jo a ta pohanková tam není podle mě vůbec cítit a ani děti noc neříkají a chutná jim to.

Původní recept: 300g pšeničné mouky hladké
125 g cukru moučka, 75 g másla, 1.5 vejce čtvrt lžičky perníkového koření, 1.5 lžíce medu půl lžičky jedlé sody.
Těsto nechat odležet do druhého dne a poté vykrajujeme z rozváleného těsta různé tvary. Pečeme na 160 stupňů Celsia asi 10 minut dle typu trouby.
Perníčky zdobíme dle zvyku.Můj recept: 180 g špaldové celozrnné mouky, 150 g pohankové mouky, 1 lžička psylia, 90 moučkového třtinového cukru, 80 g másla, 2 vejce, lžička koření do perníku, lžička jedlé sody, 2 lžičky datlového sirupu.
Těsto nechat odležet do druhého dne a poté vykrajujeme z rozváleného těsta různé tvary. Pečeme na 160 stupňů Celsia asi 10 minut dle typu trouby.
Perníčky zdobíme dle zvyku a doporučení potřít domácí švestkovou nutelou.

Natřela jsem švestkovými povidly bez cukru s datlemi. Recept na švestkovou nutellu máte tady na blogu. Dělá se stejně jako s čokoládou, jen místo čokolády jsem přidala datlovou pastu. Perníčky jsem posypala moučkovým cukrem třtinovým.

NEPEČENÉ KOKOSOVÉ KULIČKY

Tyto vynikající kokosové kuličky najdou příznivce v kokosomilovnících :-), možná uchvátí i ty co kokos moc nemusí, určitě je vyzkoušejte.

na tyto kuličky budete potřebovat:

strouhaný kokos, máslo, sušené polotučné mléko a rozpuštěnou bílou čokoládu kvalitní /já dělala domácí z kakaového másla a tř. cukru, kokosového mléka/

240g strouhaného kokosu smíchat se 60 g polotučného sušeného mléka, 200 g rozpuštěné bílé čokolády, 1/3 čl vanilky bourbone, 250 g másla, 3pl rumu, vytvoříme těsto důlkladným propracováním, případně přidáme trochu vody a ladíme konzistenci poté do jedné poloviny těsta 2 pl nepraženého kakaa. Tvoříme kuličky, které obalujeme libovolně v sušeném ovoci, oříškách, kokosu, kakau apod.  Uchováváme v ledničce, nebo v chladu na jiném místě.

Dobrou chuť, budete je milovat :-)

DOMÁCÍ ARAŠÍDOVÉ MÁSLO SE SKOŘICÍ

Tohle arašídové máslo nezabere moc času a je kvalitnější a levnější než byste si koupili v některých obchodech. Nikdy nevíte co tam dají a takhle máte jistotu, že tam není nic víc, než si tam dáte.

Pojďme na to, ale moje zkušenost je taková, že to chce opravdu kvalitní mixér, který ty ořechy zvládne a nezavaří se. Možná vám některý méně kvalitní mixér udělá máslíčko taky, ale aby vám brzo neodešel do věčných lovišť, pořídíla bych pro takové másloholiky, kteří to chtějí dělat nějak pravidelně, kvalitnější mixér. S takovým můžete připravit i ořechovou mouku a nemusíte si jí kupovat.

Tak dost řečí a jdeme na ten jednoduchý recept na máslíčko:

potřebujete jenom arašídy - hodně arašídů :-) dělám to ale po částech abych opravdu ten mixér neodrovnala. Můžete začít s dávkou 200 g arašídů, 1 pl sladidla, med, cukr kokosový, třtinový apod. jak je libo a pak jen 1 pl skořice. Kdo chce může přidat 2 pl kvalitního za studena lisovaného oleje, ale nemusí být. No a pak už jen 3 minutky mixovat a je hotovo. Přelijeme do sklenice a dobrou chuť.

Další příchutě můžete tvořit dle vlastní fantazie /kakaové carobové, chilli, s mořskou solí, / taktéž pracujeme s dalšími druhy ořechů. Dobrou chuť.

KUŘECÍ STEJK NA POMERANČÍCH A ŽAMPIONECH

Po všem to sladkém pečení přidávám také něco slaného s pořádkou dávkou bílkovin :-)

Kuřecí stejk na pomerančích a žampionech je příjemným doplňkem po pečícím maratonu :-)

Budete potřebovat 150 g kuřecích prsou, 100 g žapoionů, 1 malý pomeranč, 100 g salátových listů, rajčata.

Nejprve si připravíme maso, které očistíme a prudce orestujeme z obou stran na 1/3 čl ghí, podlejeme vodou a přidáme žapiony a pomerančovou štávu z jednoho pomeranče a dusíme do měkka. Poté ještě prudce z každé strany orestujeme. Podáváme se salátem zakápnutným balzamicem a rajčaty, můžete posypat sušenými kvítky.


LOSOS S RÝŽÍ NATURAL A ČOČKOVOU KAŠÍ

Další bílkoviny a zdravé tuky i sacharidy. Vynikající jídlo, které správně zasytí.

Budete potřebovat 120 g stejku lososa, 40 g jasamínové rýže natural a 50 g červené čočky, kari koření, růžovou himalájskou sůl, listy salátu, sušené kvítky na ozdobu.

Nejprve si připravíme rýži a dáme vařit do osolené vroucí vody dle návodu - natural rýže se vaří delší dobu. Vařila jsem 40 minut na mírném plamínku.

Dále si dáme vařit červenou čočku na 7 minutek a necháme dojít a poté dochutíme citronovou šťávou a solí a rozmixujeme.

Nakonec si připravíme stejk z lososa. Na pánvi prudce orestujeme z obou stran, okořeníme mořskou solí a kari kořením a dusíme do měkka, podlejeme vodou. Dusíme cca 15 minut.

KUŘÍZEK SE SALÁTEM TŘÍ BAREV A CELOZRNNÝM TOUSTEM

Když pečete cukroví tolik jako já / rodina a přátele/, pak máte docela chutě na pořádnou dávku bílkovin, protože z toho všeho sladkého už jste celí přeslazení :-))) i když s cukrem šetřím a volím různé varinaty, pořád je to sladké :-) a že já sladké ráda :-)

Tak co budete potřebovat? No tak řízek asi není třeba sáhodlouze představovat a kdyby přece jen někdo nevědě, zde je recept:

budete potřebovat 120 g kuřecích prsou, maso osolit a obalit v ječné celozrnné mouce, vajíčku a žitné strouhance a buďto opečeme v troubě a nebo jednou za čas osmažíme a dusíme pod pokličkou na ghí do měkka a do zlatavé barvičky.

Rozpečeme si celozrnný pšeničný toustový chléb nebo jiný celozrnný žitný, špaldový apod. a připravíme si listy salátů různých odrůd. Salátové lístky smícháme se šťávou z půlky pomeranče, a zakápneme balzamicem a promícháme. Lístky salátu nandáme na talíř jako oblohu. Dobrou chuť.


POMERANČOVO MAKOVÉ LINECKÉ SE ZDOBENÍM

Pomerančovo makové linecké se zdobením - a jak to vzniklo? No nic zvláštního se nekonalo, prostě jsem jen chtěla zkusit linecké zase trošku jinak. Letos proběhlo matcha linecké, zázvorovo citronové linecké a ještě k tomu přibylo pomerančovo makové linecké :-)

Opravdu mám ráda obměny a různé chutě, kořeněné voňavé, smyslné....

na 1 várku budete potřebovat:
40 g mletého máku, 200 g celozrnné špaldové mouky, 160 g másla, 50 g třtinové panely - třtinová šťáva - koupíte například zde: https://www.wolfberry.cz/panela-wolfberry-bio-500-g.html

dále přidáte 1 žloutek a kůru z jedné třetiny pomeranče.
Vypracujete těsto, které necháte do druhého dne proležet v lednici a poté vyválíte plát a vykrájíte tvary jako na linecké cukroví. Pečeme 10 minut na 170 °C, dle typu trouby. Necháme vychladnout na plechu a poté přendáme stranou. Po vychladnutí zdobíme pomerančovou polevou a dalším libovolným zdobením.
Pomerančová poleva: šťáva z jedné třetiny pomeranče a 20 g třtinové panely nebo třtinového cukru v bio kvalitě.Důkladně promícháme metličkou a můžeme libovolně linecké zdobit. Poté posypeme ještě libovolným zdobením od semínek a ořechů po sušené ovoce, lyofilizované ovoce https://www.wolfberry.cz/panela-wolfberry-bio-500-g.html


No a máme hotovo. Necháme zaschnout a můžete plnit do krabice a čekat na Ježíška :-)

Pomerančovo vanilkové košíčky s čokoládou

Pomerančovo vanilkové košíčky s čokoládou
Bez laktózy a bez lepku
125 g rostliný alsan bio
50 třtinového cukru
250 g bezlepkové mouky
1 pl psylia
špetka vanilky
kůra z 1/2 pomeranče sušená bio
20 ml vody a 1 čl drceného lněného semínka - dle potřeby přidat případně tuk a trochu vody - záleží na mouce jak se bude chovat, jakou budete mít.
Těstem plníme papírové košíčky na pečení a pečeme v troubě cca 12 minut na 170°C dle typu trouby.
Po vyndání z trouby a vychladnutí zdobíme čokoládou.
Příprava domácí čokolády:
50 g kakaového másla
20 g třtinového moučkového cukru
30 ml kokosové smetany
1,5 pl nepraženého kakaa
Košíčky zdobíme čokoládou a posypeme drcenými ořechy, semínky a sušeným ovocem. /sezam, pistácie, vlašské ořechy, jahody, ostružiny/ a necháme v chladu ztuhnout. Uchováváme v chladu.

Kokosovo ořechové karamelky

Kokosovo ořechové karamelky - rychlé cukroví na váš stůl

Potřebujete 100 g třtinové panely / ztuhlá třtinová šťáva/
4 lžíce kokosového mléka z plechovky tučného nebo kokosové smetany
50 g drcených ořechů mix
Karamel vlijeme do formy na čokoládu  a nebo jen tak na pečící papír a posypeme drcenými pistáciemi a sušeným ovocem lyofilizovaného a dáme ztuhnout do mrazáku. Vyndáme těsně před konzumací.

Dobrou chuť. :-)

Vanilkové bábovičky s ořechovým karamelem

Vanilkové bábovičky s ořechovým karamelem
125 g másla
1 žloutek
50 g kokosového cukru
250 g špaldové celozrnné mouky
špetka vanilky
Kovové bábovičky plníme těstem a pečeme na 170°C asi 12 minut dle typu trouby. Po mírné zchladnutí vyklepneme bábovičku z formy, nečekejte až zcela vychladne, pak to jde špatně. Vyklepneme ještě teplé!
Poté vychladné zdobíme karamelem a sušeným ovocem s drcenými semínky. nebo necháme jen s karamelem.
Karamelovo ořechová náplň: 80 g tř. cukru - necháme na pánvi zkaramelizovat a přidáme opatrně za stálého míchání 3 lžíce 31 procentní smetany nebo kokosové smetany a ještě 40 g drcených ořechů. Tímto ořechovým karamelem zdobíme rychle bábovičky neboť karamel rychle tuhne. Pokud ztuhne, tak znovu nahřejte a dozdobte. Poté ještě můžeme posypat bábovičky drcenými semínky a sešeným lyofilizovaným ovocem - třešně, jahody, konopné semínki, sezamové semínko, slunečnice, dýňové semínko apod./

MAROKÁNKY S HOŘKOU ČOKOLÁDOU

Recept na marokánky:

165 ml mléka / kravské, rostlinné/, 20 g másla nebo vegankého tuku alsan, 45 g moučkového cukru třtinového, kokosového, xylitolu, 20 g bezlepkové nebo špaldové mouky, 200 g směsi ořechů a sušeného i kandovaného ovoce. V mléce rozmícháme mouku, cukr a tuk a přivedeme k varu. Mícháme asi 3 minutky než směs zhoustne a přidáme ořechy a ovoce. Promícháme a kávovou lžičkou tvoříme hromádky na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 160°C asi 15 minut. Hotové máčíme v hořké vegan nebo normální minimálně 82% čokoládě. Dobrou chuť.

SPIRULÍNOVÉ BOCHÁNKY S OŘECHY

Recept:

300 g ovesných nebo jiných vloček
300 g studeného másla
130 g tř. cukru moučka, kokosového cukru, xylitolu, erythritolu, fruktozy
špetka pravé bourbone vanilky
180 g mletých pistácií
1.5 pl spiruliny
200 g mletých mandlí neloupaných
4 kapky aroma hořkých mandlí.

Zpracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout v chladu. Z těsta tvoříme kuličky, které dáme péct na pečícím papíře do trouby na 180 stupňů. Pečeme cca 10 minut dle typu trouby.

Po upečení necháme vychladnout a připravíme si šťávu z čtvrt citronu smíchanou s 2 pl třtinového cukru a každý bochánek pomažeme a posypeme mletým sušeným ovocem a spirulínou. Dobrou chuť.

MRKVOVÉ CUKROVÍ

Recept:
150g jemně strouhané mrkve, 350g špaldové celozrnné mouky, čtvrt lžičky prdopeč bez lepku a fosfátů, 230g alsan vegan, 20 g třtinového moučkového cukru. Vykrajujeme tvary a pečeme na 170 stupňů Celsia cca 12 minut dle typu trouby.
Zchladlé sypeme skořicí s třtinovým moučkovým cukrem.

DOMÁCÍ MOZZARTOVY KOULE

TOP NA SVÁTEČNÍ CHVÍLE /na rychlou energetickou svačinu/ - a opravdu jsou nejluxusnější - tyhle koule budete prostě milovat :-)

  1. 200 g mandlové mouky
  2. 200 g práškového tř. Cukru /rozmixujeme v mixéru tř. Cukr do práškového cukru/
  3. 2 špetky soli
  4. 40 g vody
  5. 2 čl citronové šťávy

1) 10% směsi smícháme s 30 g rozsekaných pistácií
2) 40% směsi smícháme s 80 g kakaa
3) 50% směsí smícháme s 50 g mandlové mouky

Ze všech směsí tvořím zvlášť kuličky , pistáciové tvoříme maličkaté,nejmenší velikosti hrášku, z
druhé směsi s kakaem tvoříme kuličky do kterých zabalíme pistáciovou kuličku a do třetí mandlové
směsi zabalíme kuličku kakaovou s pistáciovou kuličkou

Na obalení potřebujeme 150 g čokolády kterou rozpustíme s 1 pl kokos. Oleje a kuličky v ní
omočíme a necháme zatuhnout v chledu alespoň hodinu.

VEPŘOVÁ PANENKA NA MEDVĚDÍM ČESNEKU V KOKOSOVÉ OMÁČCE

Po všem tom sladkém pečení si dám velice ráda tuto dobrotu - Vepřová panenka na medvědím česneku v kokosové omáčce s mandlovými lupínky s pohankou se skořicí a kardamonem na ghí. Listový salát.  To byla vynikající volba večeře. I manžel si pochutnal :-)

K přípravě potřebujete vepřovou panenku, kterou nakrájíme na plátky, jemně poklepeme a okořeníme dle chuti, sušeným medvědím česnekem a mořkou solí nebo růžovou himalájsou solí. Na pánev dáme ghí a zprudka z obou stran maso opečeme. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Před koncem úpravy přidáme mandlové lupínky a šálek kokosového mléka z plechovky a 2 pl strouhaného sýra. necháme chvilku produsit a zamícháme. Můžeme podávat.

Pohanku si připravíme při úpravě masa. Pohanku lámanku propláchneme a vaříme ve vroucí osolené vodě 10 minutek. Poté propláchneme a okořeníme dle chuti skořicí a kardamonem. Můžeme servírovat s listovým salátem, který pocákáme balzamicem. Dobrou chuť.

SALÁT S HOVĚZÍM BURGEREM A VAJÍČKOVOU OMELETOU

Příprava salátu nezabere mnoho času a je famózní.

Nic zvláštního, ale přijde velice k chuti. Hovězí mleté maso, které jsem si nechala namlít u řezníka. Sýr leerdamer, vaječná omeleta z domácích vajíček, tři druhy salátu, okurka, rajče, pistácie a balzamico. Vynikající spojení chutí.

Maso připravíme tak, že mleté maso okořeníme pepřem, majoránkou, mořkou solí a opečeme zprudka na pánvi na půl lžičky ghí. Poté dusíme asi 10 minutek. Připravíme si vaječnou omeletu. Vajíčko rozkvedláme se špetkou soli a na kapce ghí opečeme na pánvi z obou stran. Salát už nesolíme, pouze posypeme drcenými pistáciemi, přidáme vajíčko, sýr a maso a zakápneme cca půl lžičky balzamica. Dobrou chuť.

KOKOSOVÉ KULIČKY S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY

Recept:
150 g kvalitního strouhaného kokosu
50 g kokosové mouky
100 g mletých lískových oříšků
100 g ovesných vloček jemně mletých
150 g másla
100 g bílé kokosové čokoláda domácí výroby

Bílá kokosová čokoláda - 50 g kakaového másla, 30 g tř. cukru, 20 g kokosového mléka z plechovky.

Do sypké směsi zamícháme čokoládu a přidáme změklé máslo - utvoříme kuličky a případně přidáme na ruce vodu a upravujeme konzistenci, nebo můžeme ještě použít kokosové mléko z plechovky. Kuličky obalujeme v mletém lněném semínku smíchaném s lyofilizovanými jahodami a nebo ve strouhaném kokosu. Můžeme pocákat hořkkou čokoládou. Obalit v pistáciích, goji, semínkách, jak je libo.

FÍKOVÉ KULIČKY S ARAŠÍDOVÝM MÁSLEM

Recept:

500 g fíkové pasty
šťáva z jednoho pomeranče
3 pl mletého lněného semínka
100 g mletých vlaš. ořechů
100 g mletých lískových oříšků
100 g domácího arašídového másla
Tvoříme kuličky které omočíme v hořké domácí čokoládě a posypeme nepraženým kakaem a kurkumou. Vložíme do košíčku a necháme ztuhnout v lednici. Uchováváme v chladnu.

Výroba domácí čokolády:
100 g kakaového másla
50 g tř. cukru
50 g sušeného mléka nebo můžeme použí kokosové mléko z plechovky
80 g nepraženého kakaa
3 pl kokosového oleje

ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY S MANDLÍ A ŠVESTKOU

Čokoládové košíčky s mandlí a švestkou:
Recept:
Hořkou domácí čokoládu vlijeme do papírového košíčku a vložíme jednu neloupanou mandli a kousek sušené švestky bez přidaného cukru, Zalijeme lžičkou čokolády a posypeme některé kokosem a plátky mandlí a některé drcenými pistáciemi. Necháme ztuhnout a uchováváme v chladu

Výroba domácí čokolády:
100 g kakaového másla
50 g tř. cukru
50 g sušeného mléka nebo můžeme použí kokosové mléko z plechovky
80 g nepraženého kakaa
3 pl kokosového oleje

SLANÝ PLETENEC SE ŠUNKOU A SÝREM A DÝŇOVÝMI SEMÍNKY

Recept:

300 g celozrnné špaldové mouky
5 g sušeného droždí nebo 20 g z kostičky droždí
3 pl ghí
1/2 čl soli růžové himalájské
200 ml rostlinného nebo kravského mléka
1 lžička zakysané smetany 12% tukDo mísy vsypeme mouku a doprostřed uděláme důlek, vlijeme část vlažného mléka a rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek na teplém místě asi 10 minut až 15 minut. Poté přilijeme olej, zakysanou smetanu, sůl, a mléko a vypracujeme vláčné těsto. V teple necháme ještě cca 30 minut kynout. Na pánvičce si mezitím připravíme náplň.Náplň:
150 g kvalitní drůbeží šunky 98%
50 g žampionů či hlívy ústřičné - nemusí být
malou cibulku nakrájíme na jemné kousky
50 ml zakysané smetany
30 g strouhaného sýra grana padano a 30 g strouhaného sýra eidam 30 %
libovolné koření - pepř například nebo mědvědí česnek, který jsem dala jážloutek na potřební těstaNa pánvičce osmahneme na 1 čl ghí cibulku a přidáme na kostičky nakrájenou šunku, pokrájené houby a poté přidáme smetanu a sýr, vmícháme medvědí česnek.Těsto nám vykynulo a můžeme se pustit do přípravy pletence.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů a těsto rozdělíme na dva díly. Každý díl rozválíme na tenký kulatý plát. Jeden plát vložíme do kulaté formy a potřeme směsí, přiložíme druhým rozváleným plátem a okraje založíme pod sebe a přitlačíme aby se náplň nedostala ven. Poté doprostředka polotíme menší skleničku - štamprdle, a zatlačíme od středu skleničky si nařízneme trojúhelníčky které poté každý zvlášť smotáme do spirálky až nám vnizkne taková "uzlová" chobotnička :-) takto potřeme žloutkem a posypeme dýňovými semínky a mandlovými lupínky, dáme péct do trouby na 10 minut na 200 stupňů a poté dopékáme na 180 do zlatova cca půl hodiny než se těsto propeče. Dle typu trouby, hlídejte dle té své.

SEZAMOVO - ŽITNÉ BULKY SYPANÉ DÝŇOVÝM SEMÍNKEM

Postup:

200g Skyr bílý, 2 vejce, 1 pl psylia, 50g sezamové "kaše" kterou jsme získali z tvorby sezamového mléka, 1/3 čl mořské soli, 1 čl prdopeč bez fosfátů, 1/3 čl směsi koření anýz, Fenykl, koriandr, kmín, 220g žitné mouky. Tvoříme bulky, pomažeme vodou a pečeme na plechu, na pečícím papíru 20 minut na 180 stupňů. Pod pekáč do trouby dáme malé množství vody na jiný plech

ÚŽASNÝ PALEO SEMÍNKOVÝ CHLÉB S MEDVĚDÍM ČESNEKEM

Recept:

100g mandlí loupaných
100 g dýňových semínek
50g černého sezamu
100g lněných semínek
100g slunečnicových semínek
2 pl kokosové moučky
1 pl drceného kmínu
3 pl olivového oleje
4 vejce
Hrst medvědího česneku nebo pažitky, Cibulkové natě
30g chia semínek
1 čl soli himálajské růžové
1mrkev nastrouhatZe všech semínek a mandlí vybereme většinovou část a rozemeleme, rozsekáme v robotu. Zbytek semínek a mandlí necháme vcelku. Vše smícháme a plníme do formy na chleba hranaté nejlépe silikonové a nemusíme dávat pečící papír. Pečeme na 180 stupňů Celsia 1 hodinu cca. Kontrolujeme podle typu trouby, každá může péct trochu jinak. Necháme vychladnout na mřížce 

CELOZRNNÝ KVÁSKOVÝ ŠPALDOVÝ TOUSTOVÝ CHLÉB

Nejprve připravíme kvásek
100 g špaldové celozrnné mouky smíchat s cca 100 ml vlažné vody - zamíchat a přikrýt utěrkou a nechat na teplém místě kvasit do druhého dne - cca po 10 hodinách kvásek přikrmíme - podle toho jaké máte teplo a jak vidíte, že kvásek pracuje, poté přidáme opět mouku a vodu, tak aby byla konzistence těsta na lívance a nebylo moc vodovaté ani moc husté. Takto opakujeme postup každý den, já přikrmuji ráno a večer než jdu spát. Takto nechat minimálně 4 dny a poté už můžeme začít péct. Lepší je kvásek tak po týdnu. Někdy uberu už druhý, třetí den ale nemá takovou sílu, ten čtvrtý je lepší.

Recept na tousťák:

Do misky nachastáme sypké suroviny a do druhé misky tekuté suroviny.
Tekuté -30 g rozpuštěného ghí smícháme s 120 ml vlažného mléka, 1 vejce a rozmícháme a 40 ml vody, 100 g špaldového kvásku
Sypké - 400 g celozrnné mouky špaldové, 1 čl tř. cukru, 1/3 čl himalájské růžové soli,
Vše smícháme dohromady a hněteme těsto, necháme na teplém místě kynout minimálně hodinu až 3 h, dle teploty v místnosti a vzejití těsta. Poté těsto přendáme na vál a podsypeme moukou. Z těsta ukrojíme dva kusy a každý vyválíme zvláště a několirkát přes sebe přeložíme a upravíme tak, že srolujeme do ruličky, zaoblíme hrany a vložíme do hranaté formy na chléb - mám silikonovou, takže nevymazávám a nemusím vysypávat ničím. Plechovou když dělám dva najednou vystelu pečícím papírem a těsto vložím do papíru. Necháme v teple přikryté kynout další hodinu a poté potřeme rozkvedlaným vajíčkem, můžeme posypat černým sezamen nebo jinými semínky, nebo nesypat vůbec, já posypala ještě hrubou růžovou himalájskou solí. Pečeme na 170°C cca 30 minut dle typu trouby. Kontrolumeme špejlí nesmí se lepit. Pokud by vám vršek rychle ztmavl přikryjte alobalem a dopečete takto. Nechte vychladnout na mřížce a poté teprve krájete na tenké plátky. Dobrou chuť.

PLNĚNÉ ŠPENÁTOVÉ KNEDLÍKY S OMÁČKOU Z HLÍVY

Recept na knedlíky:

250 g polotuč. tvarohu
1 vejce
250 g špaldové mouky
1 velká hrst baby špenátu
Rozmixujeme tvaroh vejce a špenát
Přidáme špetku soli a mouku a zpracujeme těsto na knedlíky, do kterých balíme libovolně kus žampionu, plátek vepřové či krůtí šunky vysoké kvality, mleté maso nebo kus hlívy ústřičné, apod.Knedlíky vaříme ve vroucí vodě 10 minut.Připravíme si sýrovo hlívovou omáčku:
100 g hlívy ústřičné podusíme do měkka a rozmixujeme, přidáme 40 g strouhaného eidamu 30 % a zamícháme. Hotovo. Dle chuti dochutíme libovolným kořením nebo zelenými bylinkami.Knedlíky po uvaření obalíme v semínkách a oříšcích drcených či mletých. Pistácie, sezamové semínko bílé i černé, konopné semínko loupané, dýňové semínko, kokos, mák, mandlové lupínky, vlaššské ořechy apod. Nebo můžete knedlík posypat strouhaným sýrem. Fantazii se meze nekladou.Podáváme s omáčkou - přeji dobrou chuť

Jsou vynikající.

***B A T Á T O V É    P L A C K Y ***

Recept:
100 g batátu oloupat a nastrouhat nahrubo
Špetka mořské soli
1 vejce
40 g nahrubo nastrouhaného eidamu
30 g mletého lněného semínka
Hrst hladkolisté petrželové nati nasekat nahrubo
Tvoříme rukama 4 bochánky které zploštíme a pečeme na pečícím papíru v troubě vyhřáté na 190 stupňů 10 minut z každé strany. Podáváme s nakrájenou zeleninou například rajčata a okurky.