en-MAKOVÝ DORT S MANGOVO CITRONOVÝM KRÉMEM

16/02/2021

Tak to je prostě pecka - myslím si, že až ochutnáte, tak se vám budou sbíhat všechny chuťové pohárky - POZOR - nutno vychutnávat :-)

No nemůžu vás připravit o recept na tuhle dobrotu, co jsem stvořila, tak jdeme na to.

Tento je bez lepku, bez mléčných výrobků, můžete však využít mouku špaldovou a tvaroh nebo mascarpone místo kokosového jogurtu.

Korpus:

8 vajec - oddělíme žloutky od bílků, všechny bílky vyšleháme se špetkou soli do pevné pěny a odebereme ze žloutků 2 žloutky, které vyšleháme do světlé pěny s 10 g vanilkového cukru.

K vyšlehaným žloutkům přidáme 100 g mletého máku a 100 ml vlažné vody, 200 g bezlepkové mouky, kterou jsme promíchali s 3 g jedlé sody.

Pečeme v kulaté dortové formě o průměru 26 cm na 170°C dle typu vaší trouby cca 40 minut. Kontrolu upečení proveďte špejlí, když se těsto nelepí, je hotovo.

Nechte na mřížce vychladnout.

Krém:

buď si připravte 400 g vegan coconut jogurt Maracuja a mango a smíchejte s 10 g želatiny, kterou jste rozehřáli v maličkém kastrůlku s troškou vody a zahřáli do bodu varu. Nebo lze 100 g manga nebo maracuji - dle vaší chuti rozmixovat na pyré a smíchat s 50 g veganského jogurtu a želatinou. Obě varianty jsou možné. K hotovému krému přidáme ještě krém ze žloutků - Lemon curd /pokud se s ním nechcete dělat - což je škoda protože zvýrazní chuť/ můžete využít jen citronovou šťávu a citronovou kůru na dochucení krému. V případě, že uděláte s lemon curd tak zde je na něj návod:

Lemon curd: 6 žloutků a 2 pl třtin. cukru, 40 ml citronové šťávy a 1 g sušeného citronu v Bio kvalitě - mícháme do zhoustnutí ve vodní lázni na sporáku a přidáme 1 pl ghí. Lemon curd můžete i pár dní uchovávat v lednici již připravené, třeba týden, jak kdo chce, někdo i déle ale u nás většinou stejně nevydrží déle jak pár dní :-) Na něco ho hned zužitkuju při pečení nebo můžete využívat do ranních kaší a jogurtu apod. No a krém pokud je řidší nechte tak půl hodiny v lednici, pokud to nepomůže tak ještě přidat želatinu - to musíte vyzkoušet, mělo by to být ok, ale záleží u toho ovoce jak moc bude šťavnaté. S jogurtem by to mělo být tak, že uvedené množství želatiny stačí. Lemon curd si můžete i koupit.

Korpus rozkrojte a zdobte polovinou krému, druhou polovinou ozdobte vršek dortu a dále zdobíme mákem, sušenými lístky růže a bílým toppingem https://aktin.cz/bodylab-topping-zero-syrup/bila-cokolada-290-ml-15954