en-JEZME ZDRAVĚJI - ČISTĚJI

11/02/2021

TAK CO TA TVOJE DIETA?


Taky to slýcháte z úst vašich blízkých nebo méně blízkých? Štve vás to? Nechápu vás? Nebaví vás, vysvětlovat jim, že jste změnili svůj životní styl a není to pro vás žádná dieta, ale jen jiná a lepší cesta ve stravování a smýšlení o tom, jak být zdraví, fit a šťastní?

Po zkušenostech se sebou samou, kdy jsem opravdu zkusila se svým tělem "experimentovat" - rozumějte HLEDALA JSEM SE :-)  a vlastně jsem hledala, co moje tělo chce, co mu vyhovuje a co mu škodí v otázce stravování, můžu říct, že už vím, jaký styl stravování pro mě je a jaký ne.

 Můžete mít ke změně různé pohnutky. Může to být jen hubnutí, zdravotní problém nebo udržitelná zdravější cesta s nějakým určitým cílem. Můžete chtít zdravě přibrat nebo přibrat jakkoliv, řešit či neřešit, zda přiberete svaly nebo tuk a přibírat špatně. Hubnout svaly místo tuku a hubnout špatně... To vše můžete...záleží jen na tom, jakou cestu si zvolíte a zda budete to co děláte, dělat správně a v souladu se sebou samými...

Pokud tedy nemáte žádné zdravotní problémy, které by vyžadovaly nějakou dietu - žádnou dietu, prosím vás nedržte. Netrapte se!

Je pravda, že jsem už dávno pochopila, že každý si musí projít sám nějakým růstem, určitým obdobním a poznávat svoje tělo a své vnitřní pochody. 

Jenže v tom velikém množství informací dostupných nejen na internetu se prostě "normální" človíček, který má chuť a elán se sebou něco dělat,  ztratí. Jak tedy zjistit, co je pro vás to správné -to pravé - to co vám bude vyhovovat a vlastně bude dělat i dobře vašemu tělu a duši?

V první řadě musíte mít odhodlání cosi ve svém životě změnit. Buď si sami nastudovat kvalitní informace na ověřených webech od profíků, podložené studiemi, studovat školy, kurzy, číst nespočet knih a nebo si z počátku nechat i poradit od nějakého odborníka a naučit se základy tak a pracovat postupně na sobě.

Rada ode mě. Nedržte diety a nemučte se hladem, když nemáte zdravotní důvod, to dělat. U takové redukce nevydržíte a začnete jíst brzo nebo později opět nevhodně. Nenaučí vás to správně a vyváženě jíst a jste v bludném kruhu, z kterého se nemůžete vymotat. Tak celý život jen hubnete a přibíráte a hubnete a přibíráte....diety střídá pocit bezmoci a nenávidění vlastního těla, pocit smíření a neřešení ničeho. Prostě klasické propady, vzlety i pády...

Doporučuji naučit se využívat kvalitní zdroje potravin, dostatečně jíst, spát, odpočívat a žít...

Z počátku s tím souvisí trochu víc informací a učit se hlídat si složení potravin, naučit se vnímat, jaké jídlo je skutečná potravina a jaké je jen směs z chemické laboratoře různých potravinářských firem.

Nejprve se naučte jíst čistěji a plnohodnotněji s dostatečným příjmem živin pro vaše tělo a potřeby a poté teprve, až budete v tomto si jistí, zařaďte příjem na redukci a až se vám bude dařit i v této oblasti, pak zkuste i něco jiného, pokud vás to láká - raw stravu, paleo, low carb, vitariánství, stravování podle dělené stravy, podle krevních skupin, stravování podle čínské medicíny, podle ájurvédy apod. 

Mějte k tomu vždycky ovšem důvod a vězte proč, proč to děláte. 

Dělejte to s přesvědčením a uvidíte, jak se na té stravě po pár týdnech cítíte a co vám to bere a co vám to dává...ale zkuste to jen, pokud o to stojíte, ne proto, že to je zřejmě teď moderní. 

Předem si zjistěte informace o tom, co obnáší ten daný styl stravování a na co se zaměřit, na co si dát pozor atp. Po celou tu dobu bedlivě sledujte, jak vaše tělo reaguje, jak se chová a všechna úskalí tohoto stravovacího režimu i benefity vnímejte naplno. Hlavně zjistěte, jestli je to pro vás udržitelné a jste s tím v pohodě. Jestli vaše tělo prospívá a upevňuje to vaše zdraví. Jestli vám to nečiní stres a nějaké přemáhání, či dokonce nějaké obtíže !!! Zařadit můžete rozhodně i půsty, ale nejdříve se na ně připravte psychicky i fyzicky a přečtěte si jak na ně? Žádné hurá akce. Hezky si nastudujte,  co to obnáší a jak se na půst připravit, třeba v této knížce, https://www.kurzyatac.cz/kniha/pust-cesta-k-dokonalosti,  se dozvíte mnoho užitečných informací o tom jak s půstem / hlavně proč/ začít a jak ho správně dodržet. 

To, že sousedka zhubla, když držela nějakou dietu nebo se řídila nějakým výživovým směrem neznamená, že je to vhodné pro vás - ona zhubla, ale vy můžete klidně začít přibírat. Ona má nějaký zdravotní problém, vy jste zdraví a naopak... nikdy nevíte, jak to skutečně má, či měla a jestli vám říká pravdu...

Snažím se vám předat moje zkušenosti, praktické rady a tipy z mé výživové i osobní praxe, můj úhel pohledu.  Dokáži respektovat názory ostatních, pokud budeme rozumně diskutovat a bude debata empatická a respektující druhý názor. Moje zkušenost je taková, že vše se dá řešit a vysvětlit si to to, či ono. Je to vše o diskuzi, respektuji právo na názory druhých a s nikým se nechci a nebudu dohadovat. 

Internet je plný "odborníků" i neodborníků, kteří jen slepě "slepičí" něčí názor a neumí si udělat svůj, nestudují, neposouvají se nikam a jen si slepě jedou ve svých zaběhlých kolejích...

Za svou praxi jsem viděla už několik jídelníčků od nejmenovaných poradců a výživářů i institucí, které by měli býti opravdovými specialisty na výživu - bohužel ani od některých specialistů jsem neviděla slušně vypracované individuální jídelníčky a doporučení, ale jen  kopírované nic neříkající stránky s textem, který nic nevypovídal o daném člověku a nezohledňoval jeho životní styl ani zdraví a pohybovou aktivitu.  Proto mám i různý náhled a různý úhel pohledu na všechny bez rozdílů vzdělání a věřím, že k tomu, být dobrým poradcem nepotřebuji žádný titul. Informace lze hledat a získat studiem lidí, života, sebe samé, kvalitních informací z odborných knih, kterých je dnes již všude plno a stačí se o ten daný směr zajímat a vzdělávat se. Je to můj úhel pohledu. Jsem pro diskuzi, vítám i vaše zkušenosti!!! Sem s nimi. Pomáhají mi v tom co dělám a sbírání příběhů lidí, jen ta nejcennější praxe a vzdělávání.

"Po zkušenostech se svým tělem a po zkušenostech lidí co mi píšou svoje příběhy, mohu říci - netrapte vaše těla a pokud nejste nemocní a nepotřebujete to - Nedržte diety!!!


NAUČTE SE, JAK SE STRAVOVAT ČISTĚJI - plnohodnotněji. "

Sestavte si jídlo opravdové, chutné, čerstvé, co nejméně chemicky zasažené. Jezte jídla co nejčerstvější, nevyhýbejte se opravdovému jídlu. Jezte co nejméně zpracované potraviny a pokud už zpracované jsou, tak tím nejšetrnějším způsobem, bez zatěžujících přísad a chemie. Nekupujte polotovary a nešetřete si tím čas. Věnujte čas sobě a své rodině a připravte jim skutečné jídlo. Vrátí se vám to na vašem i jejich zdraví.

Vždycky musel každý, kdo chtěl jíst jídlo, to jídlo nějak připravit - ulovit, uvařit, upéct, natrhat, nasbírat. NIKDE HO NEKOUPIL UŽ HOTOVÉ nebo napůl hotové.

A když vás příprava jídla nebaví? 

Co s tím? Co jste jedli doteď? Nevařili jste? 

Není v tom rozdíl vařit méně zdravě a zdravěji, no vlastně asi i je - zdravěji uvařit je rychlejší - VÁŽNĚ :-)

Jiná zdravá možnost není. Samozřejmě máte na výběr, co se svým životem uděláte a jak budete své tělo vyživovat. Mám manžela, který miluje klasickou kuchyni a neholduje tak zdravému životnímu stylu a jídlu. Děti jsem začala převychovávat pozdě a navíc mi to sabotují obě strany prarodičů. Takže jsem na to vlastně sama. Ale víte co? Vždycky je to o nás samotných a o tom, co vy budete dělat a na co se budete jen vymlouvat. Já nejsem líná si pro sebe uvařit něco zvlášť, když vím, že jáhly nikdo jíst nebude, nevadí, udělám si je pro sebe, protože se mám ráda a vím, že mám na ně třeba chuť. Vím, že nebude nikdo z mé rodiny jíst luštěniny /kromě manžela/, dětem prostě nechutnají a nejsou ochotné je sníst za žádnou cenu. Nechávám jim volnost ochutnání a právo volby, jdu příkladem a čekám, že jen tak, jim mohu jít tím nejlepším příkladem, když uvidí, že se mi daří dobře a prospívám a třeba časem i ony budou chtít zkusit...

Nenutím, nabízím. Jídlo pro všechny dělám zdravějším způsobem a z kvalitních základních potravin jak jen nejvíce to jde. Děti mají zdravější sladkosti a také i méně zdravé dohromady. Jedí u babiček, doma, ve školní jídelně. Už od školky se jim dostávalo různých potravin... Netlačím na pilu a na sílu nelámu jejich stravování. Pozvolna se snažím je upozorňovat na klady a zápory stravy nezdravé a stravy zdravotně přínosnější. Jedině tak, dle mě mohou najít svou vlastní zodpovědnost, cestu a přejímat vzory, které bych jim chtěla předat. Vidím, že tlakem nic nezískám a nezmůžu. Vrstevníci se vesměs stravují nevhodně a oni by byli mezi nimi terčem posměchu a nebyly by šťastné. Nechávám jim jejich právo volby a jdu příkladem. To už bych se opakovala. Prostě koriguju, nabízím, vařím doma a připravuji jídlo lépe jak to jen jde a vím, že to tedy lze zavést do rodiny, která to odmítá, jen se to musíme naučit zakomponovat do běžného dne. Vlastně to, co mnozí odmítají jsou potraviny, které běžně stejně kupují, jen je jedí buď v nevhodném poměru nebo množství. 

Největší problém je v tom, že spousta lidí nečte složení toho, co kupuje. Případně kupují polotovary a stravují se v rychlých občerstveních, místo toho, aby si jídlo převážně dělali doma a do práce nosili. Nemají nápady, jednodušší je si jídlo koupit. Zjednodušují si život, ale přitom si ho tak komplikují ....

V případě, že člověk stojí před komplexním problémem - zdravotním. Nastává teprve zlom v jeho myšlení. Naši předci taky nechodili do supermarketu pro polotovary - oni lovili zvěř, sbírali plody - jedli čistě, nakoupili jídlo z laboratoře s přídavkem vůně, chuti, konzervantů, aditiv různých vlastností, extrémně zpracované, aby dlouho vydrželo. Jedli DOBOVĚ. Jezme tedy i my teď dobově v době v které žijeme, ale pozor - s tou nejlepší volbou potravin - ne dobové umělé a nevhodné potraviny, kterými nás krmí potravinářský průmysl za účelem vydělat peníze za jakoukoliv cenu. Ony samotné potraviny v malém množství nám samozřejmě neublíží, ale co když nevhodné potraviny jíte několikrát denně a několik měsíců a let... to už je pak pěknej fičák v našem těle. Ano hned se to nemusí projevit, což je mnohý argument mladých lidí, že tak jedí xxx let a nic jim není. Ony ty civilizační nemoci nemusí postihnout každého, každý má jiný metabolismus, jiné fungování a jiný stereotyp a co snese jiný, nemusí druhý. Většinou pak přichází nemoci mezi 40 a 50 rokem a později, někdy i dříve bohužel..

Co tedy dělat? Snažit se vše dělat z čerstvých surovin, dostupných, sezonních, s mírou a rozumem. Jíst potraviny, které jsou lokální a zdroje živočišné, které se alespoň dostaly na pastvu do přírody, případně z domácího chovu. Naše tělo je evolucí už jaksi také nadčasové a snese mnohem více - ale stejně domácí, sezonní, bez přidané zbytečné chemie a dochucovadel je nejlepší. 

Pokud si občas dáte něco nezdravého, tak to jistě nevadí. Jde o to co jíte většinou. O to co děláte většinu svého života a dne. 

Takže je super začít dělat takové změny a pozvolna, abyste to v novém lepším a zdravějším režimu vydrželi, ale hlavně, aby vám to přinášelo dobré pocity a měli jste z toho radost a prospívali vy i vaše rodina. Tohle je prostě podle mě udržitelný směr, který dodržovat, který se naučit. Naučit se připravit si pokrm, který bude jak kaloricky v pohodě, tak výživný. Umět si užít života a žít, ne jen přežívat.  

Samozřejmě, že nás ovlivňují i jiné aspekty, než je jídlo. Jako je drogérie, kosmetika, stres a shon, ovzduší atd., voda, kterou pijeme, ale o tom teď nemluvím. Já mluvím teď o jídle. Za mě celá ta věda - poznání - je v tom, začít u vaření přemýšlet tím směrem - že se budu snažit vařit čistěji.

Dále bych chtěla upozornit na to, že velkým nešvarem je právě ta monotónnost - stereotypnost - kdy lidé bohužel většinou kupují stejné potraviny pořád dokola a neobměňují je. Pokud ta nabídka tady je a že je veliká - dovolte si využít vše co nám nečiní problém a nabízí se a je ve zdravější verzi. Tím myslím třeba - nekupujte jeden druh oleje - střídejte to. To samé platí pro další druhy potravin. Neulpívat na jednom druhu potraviny. Neupřednostňovat jeden druh - i když to ve skrytu duše děláme všichni, neboť nám něco chutná a něco méně. Snažte se i přesto to prostě obměňovat.

Každý máme právo volby a zda ty dveře k novému a zdravějšímu životu otevřeme nebo je necháme zavřené, je jenom na nás.

Vaše a svá Makyta